I MAČKE pokazuju znakove anksioznosti kada čuju petarde i vatromet: Evo kako im možete pomoći

Magazin Praksa

17. 12. 2022. 000000 07:30

Photo: Profimedia

Ukoliko se Vaš ljubimac boji ovih jakih zvukova, postoje načini kako da mu pomognete, a odabir načina zavisi o intenzitetu straha.

Kako možete pomoći da se vaša maca oseća bolje?

- Držite svoju mačku u stanu/kući i nemojte joj dozvoliti da izlazi napolje, ukoliko čujete petarde ili vatromet. Zatvorite sve prozore i navucite zavese, a u periodu kada se čuju petarde ili vatromet, pojačajte muziku ili uključite TV, kako bi se manje čuli zvukovi koji dopiru spolja.

Pročitajte još: PETARDE I VATROMET: Kako da zaštitite svog ljubimca tokom praznika?

Foto: Profimedia

- Pustite mačku da potraži zaklon u nekom skrovitom kutku doma ukoliko to želi –  ispod kreveta, iza kauča ili ormara. Nemojte pokušavati da je izmamite napolje, i nikako ne pomerajte nameštaj da biste došli do nje, jer to može samo izazvati veći stres. Pustite macu da se sakrije, a ona će sama izaći iz svog skloništa kada proceni da nema „opasnosti“.

Pročitajte još: Okačili jelku na plafon zbog mačaka, ali ni to nije bilo dovoljno: Urnebesan snimak (VIDEO)

- Mikročipujte svoju mačku kako biste osigurali njen povratak kući ukoliko slučajno pobegne i izgubi se. Ukoliko planirate da Novu Godinu dočekate van kuće, ostavite ljubimicu u delu kuće u kome je bezbedna, zatvorite sve prozore, navucite zavese i ostavite TV ili radio uključen, kako bi se spoljna buka što manje čula. Kada su uplašene, neke životinje mogu postati destruktivne, pa je zato najbolje da uklonite sve predmete koje mačka može oboriti ili uništiti.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU