Svi znaju za prebranac, a da li ste nekada spremali MELJANAC? MELJANI PASULJ: Idealan posni dodatak (RECEPT)

Magazin Praksa

06. 01. 2023. 000000 12:30

Foto: Shutterstock

Potrebno:

500gr pasulja tetovca
3 glavice crnog luka srednje veličine
1 glavica belog luka srednje veličine
Začini: ulje, aleva paprika, biljni začin i biber, 1 lovorov list

Priprema:  
Potopiti pasulj preko noći, ili par sati, a kada nabubri, procediti i tu vodu baciti. Pasulj staviti da se kuva, sa listom lovora, smanjiti vatru i kuvati dok sva zrna ne omekšaju. Kada je pasulj skuvan, skloniti sa vatre i rešetkastom kašikom vaditi iz vode u posudu u kojoj ćete napraviti meljanac. 

Pročitajte još: PREBRANAC SA PEČENOM PAPRIKOM: Idealno jelo za posnu trpezu (RECEPT)

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: Aromatična pastrmka spremljena po baka Jelinom receptu: Sočna i neodoljiva - Recept koji ćete obožavati (RECEPT/VIDEO)

Meljati pasulj sa žicom za mućenje ili štapnim mikserom. Ukoliko je masa mnogo gusta, dodati malo vode u kojoj se pasulj kuvao. Začiniti po ukusu so, bibeer, biljni začin. Na tiganju ispržiti u ulju sitno iseckani crni luk, kada je upržen, skloniti sa vatre i dodati 1/2 kašike slatke aleve paprike. Deo ovog luka sipati u umeljani pasulj i promešati. Beli luk 6-7 čenova, oljuštiti i izgnječiti i ubaciti u pasulj, i sve dobro promešati. Staviti u posudu u kojoj ćete jelo servirati, i po vrhu premazati sa ostatkom prženog luka.
Ovo jelo može biti i pređelo i glavno jelo, kao i namaz.

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU