Svaki ukućanin treba da pojede deo svoje pogače, a novčić se čuva na ovom mestu: Običaji vezani za česnicu

Jelena Knežević

07. 01. 2023. 000000 10:20

Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici sutra slave Božić, a za ovaj dan vezani su mnogi običaji.

Takođe, svima sa ovih prostora je dobro poznato da za Božić valja pripremiti bogatu trpezu u kojoj će uživati svi ukućani i gosti.

Jedan od simbola ovih praznika svakako jeste i božićna česnica, koja nije samo ukusna pogača i deo trpeze, već ima i simbolično značenje. Lomljenje božićne česnice jedna je od najstarijih i najpoštovanijih tradicija na našim prostorima.

Pročitajte još: Kad se kaže "HRISTOS SE RODI" da li treba odgovoriti "VAISTINU" ili "VOISTINU se rodi"?

Ona se, po narodnom verovanju, priprema kako bi doprinela sreći i blagostanju ukućana, a u nju se stavljaju novčić i ona osoba koja ga izvuče imaće sreću i novac cele godine, zrno žita koji predstavlja plodnu i rodnu godinu, kao i grančica badnjaka za koju se veruje da donosi dobro zdravlje i plodnost.

Pogača se lomi na dan Božica najčešće pre ručka, kada se prvo vrti tri puta, a zatim svaki član porodice odlomi po jedno parče. Po verovanju svako treba da pojede svoj deo česnice kako bi u kuću ušla snaga i zdravlje, a onaj koji pronađe novčić nikako ne sme da ga baci ili zaboravi, već da ga čuva na posebnom mestu.

Nakon toga, porodica se sprema da ruča, a trpeza je obično bogata i svečana. Tradicija nalaže da se za vreme božićnih praznika posećuju se samo najbliži prijatelji ili rodbina.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU