Kako NADOKNADITI KOLAGEN nakon 40.godine: Pojačajte unos ovih namirnica za mlađu i čvršću kožu

Magazin Praksa

13. 01. 2023. 000000 12:00

Photo: Shutterstock

Prirodno prisutan u telu, kolagen počinje da opada od 40. godine (sa gubitkom do 1% godišnje).  Ali, da li ste znali da fokusiranjem na hranu bogatu sumporom možete stimulisati njegovu proizvodnju?
Tu spadaju namirnice bogate vitaminom C (agrumi, zeleno povrće, kupus, crveno voće, itd.) koje pomažu u jačanju kolagena i smanjuju oksidativna oštećenja. Takođe, važne su i one koje sadrže vitamin E (arganovo ulje, spanać, bademi, itd.) jer omogućavaju koži da zadrži svoju gipkost. Konačno, cink (morski plodovi, crveno meso, žumance, itd.) je takođe neophodan za proizvodnju kolagena. 

Pročitajte još: BADEM je najbolji prijatelj ženskog zdravlja! Ovo su četiri naučno dokazane ZDARAVSTVENE PREDNOSTI

AVOKADO- Pored visokog sadržaja antioksidansa, avokado je bogat vitaminom E koji pomaže u sprečavanju razgradnje kolagena.
LOSOS- Losos sadrži cink, element u tragovima koji aktivira proteine neophodne za sintezu kolagena. Kao bonus, ova riba je prirodno bogata esencijalnim masnim kiselinama koje pomažu u hranjenju kože i održavanju mladolikosti.
BELI LUK- Pored višestrukih antiinflamatornih prednosti, beli luk ima visok sadržaj sumpora. Ovo doprinosi stvaranju kolagena, pored održavanja prirodne pigmentacije kože.

Foto: Shutterstock

Pročitajte još: Ima umirujuće dejstvo: Pojedite ovu mešavinu pre spavanja kako biste ublažili napetost na poptuno prirodan način

KIVI- Vitamin C prisutan u velikim količinama u kiviju podstiče proizvodnju kolagena. Ovo voće takođe sadrži vitamin A i E koji pomažu u borbi protiv starenja kože.
MLEČNI PROIZVODI- Jogurt i sirevi sadrže aminokiseline koje podstiču stvaranje kolagena.
KOSTI- Kosti su uglavnom napravljene od kolagena. Bogate su glicinom i prolinom, veoma važnim proteinima za kožu, ali i kosti i zglobove. Pogledajte recepte poput bujona od kostiju.
KLICE- Koncentrisano u vitaminu C, proklijalo seme učestvuje u sintezi kolagenih vlakana.
JAJA- Jaja su bogata aminokiselinama koje podstiču stvaranje kolagena.
ORAŠASTI PLODOVI- Bademi, orasi, lešnici ili laneno seme, dobre masti uljarica štite ćelije od slobodnih radikala.
CRVENI PLODOVI- Crveni plodovi su bogati likopenom, antioksidativnom supstancom koja podstiče lučenje kolagena.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU