ZDRAVO i bezopasno: Napravite domaći POSNI MAJONEZ i tartar sos (RECEPTI)

Kristina Malešević

07. 03. 2023. 000000 13:30

Foto: Profimedia

Kupovni majonez sadrži brojne konzervanse i emulgatore, koji nikako nisu zdravi. Osim toga, u toj smesi sadrži se i veliki broj nezdavih namirnica i mnogo ulja. Donosimo vam dva recepta za posne soseve, majonez i tartar.

Pročitajte još: Poslušajte ove savete i tretmani vam neće biti potrebni: Otkrivamo kako bi trebalo da izgleda vaša ISHRANA

Sastojci:

  • 100 mililitara biljnog mleka
  • 200 mililitara biljnog ulja
  • dve kašike limunovog soka
  • kašičica senfa
  • šećer
  • pola kašičice soli

Priprema:

Mleko treba da se ohladi - umutite ga u blenderu sa puterom dok ne postane glatko. Zatim dodajte sve sastojke i umutite majonez dok ne postane gusta.

Pročitajte još: Saveti koji će vam pomoći da imate miran i kvalitetan san

Tartar sos sa domaćim majonezom

Sastojci:

  • 100 mililitara tečnosti iz konzerve zelenog graška, pasulja ili slanutka
  • 200 mililitara biljnog ulja
  • čen belog luka
  • kašičica limunovog soka
  • šećer
  • so

Priprema:

Pročitajte još: 8 razloga zbog kojih treba da jedete KRUŠKE: Imaju veoma pozitivan uticaj na zdravlje, a za ovu grupu ljudi su posebno korisne

Voda iz konzerve i ulje od graška treba da budu na sobnoj temperaturi. Vodu iz konzerve sipajte u blender, dodajte beli luk, limunov sok, prstohvat soli i šećer. Umutiti blenderom, najbolje potopljenim. U tankom mlazu polako sipajte biljno ulje i nastavite da tučete majonez. NJegova debljina zavisi od količine ulja, pa možete dodati i više ako je majonez tečan. Gotov sos se može čuvati u zatvorenoj posudi u frižideru do nedelju dana.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU