· · Komentari: 0
LJUTO

Začinjeni DOMAĆI KEČAP od cvekle - Savršen prilog za sendviče, čips i tortilje! (RECEPT)

Lako se pravi sa svežom ili prethodno kuvanom cveklom i čini divan domaći poklon.

1635161357_shutterstock_1734003812.jpg
FOTO: Shutterstock

Nešto drugačiji kečap, koji ćete zavoleti poput klasičnog. Savršeno za čips i pomfrit, kao i za svako jelo u kojem volite da koristite kečap.

Pročitajte još: PRAVA STVAR: Štrudla s makom BEZ DIZANJA testa! (RECEPT)

Recept za kečap od cvekle

Sastojci: 

  • 1 kg cvekle
  • 2 kašike suncokretovog ili ulja uljane repice
  • 1 crveni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 štap celera
  • 2 češnja belog luka
  • 1 kašičica mlevenog kima
  • 1 čili
  • 1 kašičica soli
  • 175 ml vinskog sirćeta
  • 70 g braon šećera

Postupak

Za kuvanje sveže cvekle:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Cveklu (celu i neoguljenu) stavite u veliki komad folije, pokapajte sa malo ulja, zamotajte i stavite na pleh u rernu na sat vremena.

Nakon isteka sata, svaki proverite oštrim nožem - ako lako prođe, cvekla je skuvana, pa je uklonite. Vratite sve što nije skuvano u pećnicu i nastavite sa testiranjem svakih 10 minuta dok svi ne omekšaju. Kada se dovoljno ohlade za rukovanje, isecite i ogulite cveklu.

Da biste napravili kečap (počnite ovde ako koristite prethodno kuvanu cveklu):

Koliko može da stoji
Kečap čuvajte (idealno na hladnom i tamnom mestu) 3 meseca, a kada se otvori, u frižideru 2 nedelje.

Cveklu iseckati na sitne komade. U velikoj šerpi zagrejte ulje suncokreta/uljane repice. Ogulite i sitno iseckajte luk i šargarepu, pa dodajte u šerpu. Celer sitno iseckajte, beli luk ogulite i zdrobite i dodajte u šerpu. Promešajte kumin i lagano kuvajte 5 minuta dok ne omekša. 

Dok se kuva, sitno iseckajte čili - ostavite semenke za začinjeniji kečap ili ih izvadite za blaži ukus. U tiganj dodajte cveklu, čili, so i vinsko sirće, pa lagano dinstajte 20 minuta.

Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Kašikom stavite mešavinu cvekle u blender ili procesor hrane. Blendirajte dok ne postane potpuno glatko. Za super glatki kečap u ovom trenutku ga možete provući kroz fino sito.

Vratite kečap u šerpu, pa dodajte šećer, prokuvajte i spustite na vrlo blagu vatru. Konzistencija vašeg kečapa u ovom trenutku zavisiće od sadržaja vode u vašoj cvekli. Ako je previše gusto, dodajte malo vode dok ne postane sjajni, tečni sos. Ako je previše tečno, neka se krčka na laganoj vatri dok se ne zgusne. Kada se malo ohladi, sipajte u tople, sterilisane flaše ili tegle.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU 

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.