Kako pripremiti HRSKAVU PILETINU uz rerne kao pravi profesionalac

Kristina Malešević

04. 05. 2023. 000000 14:30

Foto: Shutterstock

Zašto u kulinarskim emisijama i u filmovima ptica pečena u rerni ispada sa prženom korom, a u stvarnosti je samo dinstana, iako ukusna, piletina?

U stvari, postoji nekoliko trikova koji pomažu u postizanju ovog rezultata.

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Idealna opcija je da se piletina kuva na roštilju, jer što manje meso dolazi u kontakt sa sopstvenom masnoćom, veća je verovatnoća da će se dobiti hrskava piletina. Kada se dimi i čami u sopstvenom soku, ispada da je dinstana. A u slučaju roštilja sva masnoća se iscedi na tiganj, koža se osuši i dobije se zlatna kora.

Konvektor takođe mnogo pomaže u ovom pitanju - u ovom režimu se ispostavlja i da je kora pržena.

Ali nisu sve pećnice opremljene roštiljem i konvektorom. U ovom slučaju, premazi i marinade će doći do spašavanja. Možete ići na najjednostavniji način i podmazati trup piletine puterom. Ali možete malo iskomplikovati recept, učiniti koru ne samo hrskavom, već i neobičnom po ukusu. Najlakši načini:

  • Pomešajte 30 mililitara meda sa jednom kašikom senfa, malo posolite i pobiberite - dobijate originalnu marinadu. NJime premažite piletinu i pošaljite u rernu.
  • Razblažite svoje omiljene začine u dve kašike biljnog ulja i koristite ih kao sos - piletina će porumeniti.

Drugi recept:

  • pomešati četiri kašike soja sosa sa kašikom biljnog ulja, dodati kašičicu meda, dva zgnječena čena belog luka, mlevenu papriku i so po ukusu.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU