Istraživanja jasno pokazala: Među današnjim RODITELJIMA vlada neverovatan FENOMEN

14. 05. 2020. 000000 11:00

Očevi su bolji od deda Foto: Depozitfoto

Uprkos mnogobrojnim obavezama i užurbanom tempu života, roditelji danas provode više vremena sa decom nego pre 50 godina.

Pročitajte još: Dozvolili ste malom detetu da gleda TV? Napravili ste veliku grešku, a shvatićete kad bude kasno

To su pokazali rezultati višegodišnje studije na univerzitetu u Kaliforniji, a među ispitanicima je bilo više od 100.000 očeva i majki iz Kanade, Velike Britanije, SAD, Danske, Francuske, Nemačke, Italije, Španije... Oni su vodili dnevnik u koji su precizno beležili dnevne aktivnosti vezane za decu.

Pročitaje još: Muškarci se češće poveravaju prijateljima, devojke se zbog toga ljute, a ne shvataju da prave veliku grešku

Studija je pokazala da su očevi sredinom šezdesetih godina prošlog veka porodici kvalitetno posvećivali dnevno oko 16 minuta, dok se 2012. to vreme povećalo na 59 minuta.

Naučnici misle da je razlog u višem obrazovanju roditelja.

Istraživanje govori da na ovakve navike utiče i nivo obrazovanja. Očevi sa završenim fakultetom dnevno posvećuju naslednicima 74 minute, a manje obrazovani 50 minuta.

Pročitajte još: Zarade velike: Spisak zanimanja koja će u budućnosti biti najtraženija

Ovakav fenomen naučnici objašnjavaju time da su roditelji danas mnogo angažovaniji u aktivnostima svoje dece, njihovim školskim i drugim obavezama... To je ujedno i pokazatelj da više vremena posvećuju porodici