Slatka, ukusna, sočna i izuzetno zdrava: Evo zbog čega treba jesti ŠARGAREPU

Jelena Blažić

19. 10. 2020. 000000 19:00

Foto: depositphotos

Šargarepa ima moć da oplemeni svako jelo, a čorbe, supe i gulaši su bez nje nezamislivi. Dobra je kuvana, a još bolja sveža za zdravlje kože, očiju, stomak i zube.

Pročitajte još: Da li je MOGUĆE da smo KIVI sve vreme JELI POGREŠNO?

Šargarepa je bogata beta karotenom koji je izuztno moćan antioksidant koji se u organizmu pretvara u vitamin A. Stomak obožava šargarepu, jer poboljšava probavu. Tačnije, pospešuje stvaranje pljuvačke i prikuplja esencijalne minerale, vitamine i enzime koji poboljšavaju probavu. Redovnom konzumacijom sveža šargarepa sprečava pojavu gastritisa! Važan je i podatak da šargarepa sadrži i fitonutrijent koji se zove falkarinol, a koji pospešuje zdravlje debelog creva i sprečava nastanak raka.

Aromatična salata od sveže šargarepe
Šargarepa se očisti, izrenda i ostavi da stoji 15 minuta. Doda se sitno iseckan beli luk, posoli se i začini maslinovim uljem i sitno iseckanim peršunom i orasima.
 

Bogata i alkalnim elementima koji pročišćavaju i revitalizuju krv, a kalijum, kojim je šargarepa bogata, pomaže da u organizmu da održi krvni pritisak. Regulaiše i šećer u krvi jer sadrži karotenoide. Zbog upijajućih vlakana kojima je bogata ima mogućnost da poveća dobar, a snizi loš holesterol i na taj način preventivno deluje na stvaranje ugrušaka i zdravlje srca.

Šargarepe neutrališemo bakterije u ustima, pa spreča kvarenje zuba. Dobra je i kao prva pomoć kod posekotina i ogrebotina, jer oblozi od narendane šargarepe mogu da zaustave krvarenje. Dakle, pored toga što je savršeno sladak izbor za detoksikaciju organizma ima dobar uticaj i na zdravlje očiju, kose, noktiju i tako što obnavlja ćelije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU