· · Komentara: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

Nedostaju vam VITAMINI i volite BRZU HRANU? Evo kako to utiče na ZDRAVLJE MOZGA

Poslednja istraživanja pokazala su značajnu vezu između dobre ishrane i zdravog mozga.

1600201931_Depositphotos_219442764_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Prethodna istraživanja su povezala  lične vitaminske nedostatke sa kapacitetima spoznaje mozga, dok je poslednje istraživanje naučnika sa Oregon univerziteta potvrdilo još širi raspon vitamina koji su direktno povezani s zdravljem mozga, bilo lošim ili dobrim.

Pročitajte još: Obratite pažnju na ove stvari i IZBEGNITE TROVANJE HRANOM

I dok se mnogobrojne dijagnoze i zdravlje mozga uspostavljaju zahvaljujući ličnim analizama ishrane pacijenta, istraživači iz Portlanda sproveli su analize na osnovu objektivnijih sredstva za uspostavljalje veze ishrana-mozak. Naime, analizirali su biloške markere u krvi kako bi izmerili nivo vitamina kod ispitanika.

Pročitajte još: ZAŠTO su neke žene USPEŠNIJE od drugih? Evo odgovora u 13 lekcija, da li ste i vi takve?

Brza hrana proizvodi veliki nivo nezasićenih masnih kiselina u mozgu, što dovodi do skupljanja maozga
Foto: Pixabay

Analiza je pokazala da su ljudi koji su imali veće nivoe vitamina B, zajedno sa vitaminima C, D i E imali bolje rezultate na kongitivnim testiranjima od onih sa manjim nivoom ove grupe vitamina. Jednaka pozitivna sprega potvrdila je i da su  omega-3 masne kiseline povezane sa boljim zdravljem mozga.

Pročitajte još: Nikada NE SECITE PERŠUN NOŽEM - evo šta treba raditi sa ZAČINIMA

Sa druge strane, osobe sa višim nivoima nezasićenih masnih kiselina u krvi su imali lošije performanse u razmišljanju i testovima memorije. Naučnici su pokazali veće skupljanje mozga kod njih u odnosu na ljude koji su imali manje nezasićenih kiselina. Ove masne kiseline se nalaze u brzoj hrani.

Pročitajte još: Načini za ODMRZAVANJE HRANE: Brzo i jednostavno

Sve više istraživanja pokazuje da ima mnogo istine u staroj izreci ono si što jedeš, a to se odnosi i na neurologiju. Genetski i spoljni činioci takođ igraju ulogu u razvoju bolesti, ali je doprinos u zdravim namirnicama naša odluka, navode istraživači u zaključku svog istraživanja.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošaljite Komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.