Volite JAKE BOJE, ali OVA GREŠKA u uređenju doma može da napravi HAOS

31. 10. 2020. 000000 09:40

Foto: Piksabej

Akcentne boje su divne, efektne, primetljive, nezaboravne, ali mogu i potpuno da upropaste stvar.

Pročitajte još: Kako da učinite vaš dom SVETLIJIM, a da ne potrošite puno

Videli ste u filmovima koliko dobro izgledaju njujorški stanovi sa trosedom petrolej boje ili pariski saloni sa ljubičastim i pink foteljama i zavesama. Sigurno vas ostavljaju bez daha slike engleskih dvoraca u kojima su savršeno ukombinovane jarke boje i svaki komad nameštaja kao da priča posebnu priču...

Ove domove su uređivali stručnjaci i svaka vaza, fotelja, zavesa ili tepih su precizno odabrani. Korišćenje jakih boja u običnom domu stvara napornu sliku, u koju teško gledati svaki dan. Međutim, ukoliko prostorijom vlada neutralna paleta boja, jedna akcentna boja će dati karakter. 

Ako niste tručnjak koristite neutralnu paletu boja i jedan akcentni komad.
Foto: Piksabej

Kako se koriste akcentne boje?

Pojavljuju se usamljeno, kao samo jedan zid, jedan komada nameštaja (fotelja, tabure, sto, komoda), dekora (jastuka, tepih, zavesa).

Pročitajte još: Mornarsko plava i tapete za stvaranje ELEGANTNOG DOMA

Dve boje

Najlepše su uređene prostorije u kojima vladaju dve boje. Jedna je neutralna, pastelna i preovladava. Uz nju postoji još jedna koja ističe neku stvar.

Birajte istu porodicu - hladnu i li toplu, važno je da se dve boje savršeno slažu. Takve su bela i plava, crvena i plava, bela i crna, siva i roze...

Veličina sobe

Najvažnije o čemu treba da vodite računa je veličina prostora. Ne izgleda beržera isto u salonu i maloj spavaćoj sobi. Ugaona garnitura "guta prostor". Dakle, birajte srazmeran namešta: jedan komad koji se ističe i sve ostalo neutralnih boja prirodne veličine.

Pročitajte još: Imajte OTMEN DOM pomoću 8 jednostavnih trikova (FOTO)

Multikolor

Mnogo ćete morati da se pomučite da bi nekoliko komada nameštaja akcentnih boja izgledalo lepo u isto prostoru. Sve ostalo u sobi mora da bude, praktično, jednobojno, svetlijeg tona.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU