· · Komentari: 0
SOFA

KOMAD nameštaja koji tera nepoželjne GOSTE i privlači BOGATSTVO

Ko posedujete "česterfild sofu", treba da bude zadovoljan, jer ima komad nameštaja kojim će se ponositi i njegova deca i unuci kada ga dobiju u nasleđe.

Depositphotos_207244234_xl-2015.jpg
Možda nije udobna, ali je legendarna Foto: Depozitfoto

Dizajn ovog kauča izrađenog od luksuzne kože prepoznatljiv je na svim kontinentima. Osim u domovima, može da se vidi i u hotelskim lobijima, bankama, kancelarijama...

Pročitajte još: Pročitajte ŠEST korisnih saveta kako da konačno sredite police sa knjigama

Na put slave krenuo je još u 18. veku, iz Britanije (tadašnje kolonijalne sile), gde je krasio domove aristokrata. Za njegovo postojanje zaslužan je lord Filip Stenhoup, četvrti erl od Česterfilda. Kao književnik, političar, pripadnik stare britanske aristokratije, ali i trendseter, poželeo je komad nameštaja na koji će moći da sedne tako da mu se odelo ne izgužva. Uz pomoć lokalnog zanatlije osmislio je danas prepoznatljivu sofu.

Sofa ne gužva odelo, što je savršeno za aristokrate i britanske džentlmene.

Nazvana je "česterfild" i pod tim imenom osvajala je svet. U viktorijansko doba, kada je Britancima veoma postala važna udobnost nameštaja, a ne samo dizajn, česterfild sofa počela je da doživljava modifikacije. Postala je luksuznija. Na primer, ona prvobitna je bila ispunjena konjskom dlakom, njen naslon nije imao nagib, sedalni deo je bio krut i neudoban.

Uvek od najkvalitetnijih materijala Foto: Depozitfoto

Svakoga ko je na njoj dugo sedeo bolela su leđa. Lord Filip Stenhop ju je, navodno, namerno takvom napravio, da se neželjeni gosti ne bi dugo zadržali u njegovom domu.

I duboko utisnuta dugmad, koja su postala zaštitni znak savremenog česterfilda, kao i opruge koje su doprinele udobnosti sofe, dodate su u doba kraljice Viktorije. Zahvaljujući tome sticala je popularnost.

Koža ili pliš
Tapacirana najkvalitetnijom kožom ili luksuznim baršunom, dospela je u kuće mnogih bogatih porodica, a postala je i sastavni deo londonskih džentlmenskih klubova, koji su igrali važnu ulogu u svakodnevnom životu bogataša - tu su se opuštali i družili.
Nalazila se u ordinaciji Sigmunda Frojda.

Česterfild sofa bila je obavezna i u ordinaciji Sigmunda Frojda, kada je započeo revolucionarnu terapiju. Iz pacijenata, koji su na njoj ležali opušteno, uspevao je da izvuče najdublje misli i osećanja. Kako su mu na psihoanalizu dolazile mnoge slavne ličnosti tog doba, kožni česterfild nije prošao neprimećeno. I danas je zaštitni znak ordinacija mnogih svetskih psihoterapeuta.
Podrazumeva se, česterfild sofa je od tog doba evoluirala. Više se ne izrađuje samo od tamne kože.

Pročitajte još: Nameštaj od kovanog gvožđa je ponovo moderan, a o onoom ko ga poseduje mnogo govori

Ima je u gotovo svim bojama, pa i u cvetnom dezenu, budući da se izrađuje i od pliša. Pretrpela je i promene u dizajnu, ali je zadržala klasičan izgled, pa može da se kombinuje sa tradicionalnim nameštajem, ali i najmodernijim. Izrađuje se i za manje stanove, može da se uklapa u uglove soba... Prilagođava se vremenu i prostoru. I - ne izlazi iz mode.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.