Zdrava, ali i NAJZAGAĐENIJA VOĆKA na svetu, koju SVI jedemo

Kristina LJubisavljević

21. 10. 2020. 000000 15:00

Foto: Deposit

Smatra se da jabuke pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova, a studije pokazuju da redovan unos može da smanji visok nivo holesterola u krvi. Takođe, jabuke se redovno pojavljuju na listi najzagađenijeg voća. Razlog zbog čega jabuke sadrže pesticide u velikoj meri jeste tretiranje jabuka nakon berbe kako bi se omogućilo duže skladištenje.

Drvo jabuke je poreklom iz istočne Evrope i jugozapadne Azije. Kroz vekove, razvijeni su brojni hibridi i kulture, te nam je danas na tržištu dostupno čak 7 000 vrsta.

Pročitajte još: Hladno vreme i JAKA HRANA zatvaraju KRVNE SUDOVE! Jedna namirnica iz kuhinje rešava ovaj problem, evo i kako

Prema novijim istraživanjima, jabuka je veoma zdrava namirnica koja sadrži prehrambena vlakna, flavonoide, vitamine i voćni šećer fruktozu. Jabuke regulišu kiselinu želuca te na taj način pomažu u probavi. Iz ovog razloga, kao i zbog visokog sadržaja prehrambenih vlakana koje smanjuju osećaj gladi, jabuke su sastavni deo rmnogih dijeta.

Šta sadrži:

Jedna jabuka srednje veličine ima tri grama vlakana, što je više od 10 % preporučenog dnevnog unosa. Čak i bez kore, jabuka srednje veličine sadrži 2,7 g vlakana. Zbog raznolikog sadržaja vlakana, jabuka poseduje brojna povoljna svojstva. Svakodnevno konzumiranje jabuka pomaže pri snižavanju povišene vrednosti holesterola, detoksikaciji, štiti od pojave malignih bolesti i pospešuje probavu.

Foto: Deposit

Za jabuke je karakterističan visok nivo pektina, prehrambenog vlakna topljivog u vodi. Naučne studije pokazuju da topljiva vlakna poreklom iz jabuke utiču i na funkciju insulina te tako prirodno regulišu nivo šećera u krvi tokom dana, što produžabva osećaj sitosti. Fruktoza je prirodni voćni šećer koji nalazimo u jabukama. Budući da ova vrsta šećera ne uzrokuje jake oscilacije nivoa šećera u krvi, jabuke su odlične i za dijabetičare.

Flavonoidi, vrsta pigmenta u jabukama, intenzivno se istražuju. Ovim molekulama pripisuju se brojna povoljna svojstva, posebice preventivno delovanje na razvoj bolesti srca. Primeer: kora jabuke i luk najbogatiji su izvori moćnog flavonoida kvercetina. Povoljna delovanja ovog flavonoida leže u njegovoj antioksidativnoj aktivnosti.

Pročitajte još: Da li je MOGUĆE da smo KIVI sve vreme JELI POGREŠNO?

Ukupna antioksidativna aktivnost u 100 g jabuke (s korom) ekvivalentna je delovanju 1500 mg vitamina C (iako je sadržaj vitamina C tek 5,7 g u 100 g jabuke), a najveći deo ove aktivnosti potiče od fitokemikalija poput flavonoida i fenolnih komponenti. Zanimljivo je da se fitokemikalije ne gube stajanjem. Udeo fitokemikalija ne smanjuje se čak ni nakon 100 dana pravilnog skladištenja jabuka.

Jedna jabuka srednje veličine ima tri grama vlakana, što je više od 10 % preporučenog dnevnog unosa.

Jabuke predstavljaju savršen sklad zdravlja, izvanrednog ukusa i praktičnosti, dostupne su za svaki džep i u svim godišnjim dobima. Izgleda da je priroda u savršen proizvod upakovala pregršt korisnih supstanci.

Odlične su u pitama i štrudlama, punjene s orasima ili sveže u kašama za doručak. Preporučuje se da ih čuvate u frižideru jer će niske temperature da očuvaju njihovu svežinu.

Foto: Deposit

Na popisu najzagađenijeg voća 

Jednom godišnje objavljuje se popis 12 namirnica u kojima je pronađeno najviše ostataka pesticida. Nažalost, jabuke se redovno pojavljuju na popisu najzagađenijeg voća. Razlog zašto jabuke sadrže pesticide u velikoj meri je zbog tretiranja jabuka nakon berbe kako bi se omogućilo duže skladištenje.

Pročitajte još: Sprečava NESANICU, uklanja ZADAH i mnoge druge bolesti, a evo i RECEPTA

Da prekomernog unosa pesticida treba da se čuvamo pokazuju studije koje su ukazale na povezanost izloženosti pesticidima i višeg rizika od karcinoma, oštećenja mozga, promene u ravnoteži hormona kao i na mnoga psihička stanja Ako ogulimo koru jabuke, odstranićemo veliki deo flavonoida koji deluju antioksidativno i kojima verovatno pripadaju najveće zasluge za povoljno delovanje jabuka na zdravlje. Tako da idealnog rešenja nema, a savetuje se da koru  jabuke temeljno operete pre jela i što češće, koliko je to moguće, jedete jabuke koje se organski uzgajaju.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU