Kako da se rešite MOLJACA: Uporni su i dosadni

Kristina LJubisavljević

15. 11. 2020. 000000 13:20

Foto: Deposit

Pojava moljaca u kuhinji nisu uvek odraz nečistoće ili nemarnosti domaćice. To je čest problem mnogih kuhinja. Moljci u kuhinji su opasni po zdravlje ljudi: mogu da izazovu alergije, razne bolesti, trovanje hranom i td. Isprobajte jednu od dokazanih metoda koja će vam pomoći da se zauvek rešite moljaca u kuhinji.

Glavni način za uništenje moljaca u kuhinji

U većini slučajeva insekti ulaze u kuhinju sa hranom kupljenom u supermarketu ili na pijaci. Neke žitarice se inicijalno ne obrađuju, čuvaju se u zaraženim magacinima. Nakon pakovanja, moljci lako prežive nekoliko dana, pa nastavljaju da se razmnožavaju i unutar pakovanja.

Pročitajte još: Pomoći će vam da SMRŠATE, a nije ishrana: Postoji još jedan važan faktor

Moljci se često nalaze u brašnu, pšeničnim žitaricama, pirinču. Ne prelaze veličinu od 3 do 4 milimetra, telo im je smeđe ili crne boje.

Ako primetite takve štetočine, odmah bacite pakovanje.

Moljci često ostavljaju jaja na zidovima suvih i toplih ormarića, pa se nakon bacanja žitarica, posle nekog vremena moljci ponovo pojave.

Foto: Deposit

Kad bacite sve iz ormariće, obavezno operite ormariće sapunicom, pa premažite sa sirćetom. Ostavite da se dobro osuše i pre ponovnog skladištenja namirnica u njega, stavite nekoliko čenova belog luka ili lovorov list.

Moljci u hrani

Kada uđu u kuhinju, paraziti brzo polažu mnogo jaja u žitaricama, hlebu, mekinjama, orasima.

Pročitajte još: OPREZ: Ovih pet predmeta ima KRAĆI ROK TRAJANJA nego što mislite

Vodite računa da redovno perete ormariće gde čuvate hleb, kolačiće, žitarice i začine.

Proverite da li su vam žitarice bezbedne, tako što ćete ih potopiti u vodu, ukoliko na površinu "isplivaju" crvići ili moljci, bacite to sve lepo u kantu za smeće.

Kako sprečiti širenje moljaca u kuhinji

1. Bacite sve žitarice, čajeve, začine, brašno , keks - zaražene moljcima.

Foto: Deposit

2. Očistite ormariće sa sapunicom, a zatim prebrišite alkoholnim sirćetom.

3. Ostavite ormariće par dana otvorene, da se dobro osuše, a onda u njih stavite čenove belog luka.

Pročitajte još: Kada ste poslednji put OČISTILI FRIŽIDER? Evo lakog načina

4. Za to vreme žitarice čuvajte u zamrzivaču, kao i brašno.

5. Kad odlučite da žitarice i brašno opet držite u ormarićima, stavite ih u staklene tegle i redovno brište ormariće i vodite računa da se moljci ne pojave.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU