· · Komentari: 0
ISHRANA

Čitav život ste živeli u ZABLUDI, jer kuhinjska SO ne sadrži ovaj MINERAL!

Loše životna navike u ishrani usvajaju se još u detinjstvu od roditelja. Ako ne želite da dete bude gojazno ne radite sledeću stvar.

1593679813_jelo.jpg
Foto: Piksabej

S obzirom na to da se navike dosoljavanja i presoljavanja hrane stvaraju u najranijem detinjstvu, Britanski komitet za ishranu dao je skalu dnevnih potreba za ovim sastojkom od vitalne važnosti.

Pročitajte još: Ove tri namirnice ČUVAJU MOZAK! Sad je sezona, trk na pijacu

Tako predškolci treba da unose manje od dva grama soli, osnovci između tri i četiri grama, a odrasli od pet do sedam grama.

Zdrave navike Foto: Piksabej
Predškolcima je dovoljno dva grama soli, a osnovicma tri grama soli dnevno!

Osim toga, britanski stručnjaci smatraju da je povećana gojaznost kod dece posledica stvaranja navike za jačim slanim i slatkim ukusima.

Takva deca imaju potrebu za unosom veće količine hrane, kako bi zadovoljili potrebu za intenzivnijim ukusima, što se u kasnijem odraslom dobu teško iskorenjuje.

Paljivo sa slanm
Kuhinjska so ne sadrži jod kao što se misli!

Zato mališanima između prve i druge godine nemojte davati jako začinjena jela, već ih navikavajte na blage ukuse sadržaja minerala, smatra se najukusnijom i najzdravijom.

Od minerala su najznačajniji jod, brom neophodan nervima, kao i kalijum koji pomaže u koncentraciji i mentalnom radu. Napomene radi, obična kuhinjska so sadrži veoma male količine ovih minerala!

Morska so ne isušuje kožu, već je hrani!

I pored svih ovih prednosti, morska so je jeftinija od kuhinjske, a uglavnom može da se nađe u bolje snabdevenim prodavnicama i bio-dućanima. Ona od davnina predstavlja lek protiv stresa i celulita, a samim tim i eliksir za zdravu i lepu kožu.

- Za razliku od obične kuhinjske soli, koja iz ćelija izvlači vodu, čineći kožu suvom, mlitavom i starom, morska so kožu ne isušuje već je hrani - kaže Dr Jagoda Jorga, profesor Medicinskog fakulteta. 

Pročitajte još: Ako svakog jutra počnete dan sa OVOM namirnicom telo će vam biti zahvalno

Osim minerala i mikroelemenata, u tragovima sadrži vrlo važne aminokiseline i vitamine. Snažno utiče na razmenu materija u koži i potkožnom tkivu, podstičući metabolizam i izlučivanje štetnih materija.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.