OPREZ: Ostaci ručka koje ne smete ponovno pripremati i jesti

19. 11. 2020. 000000 14:00

Foto: Depozit

Koliko puta vam se dogodilo da ste ostatke od ručka sklonili u stranu, a onda ih ponovno pripremili za večeru? Iako ovo radimo svi, važno je znati kako s nekim ostacima hrane treba biti itekako oprezan jer vam mogu naškoditi.

Pečeno crveno meso

Pečenu svinjetinu, teletinu ili jagnjetinu mnogi obožavaju da jedu sveže ispečenu, ali i hladnu i tako bi trebalo i da ostane. Naime, pečeno crveno meso nikako ne bi smeli ponovno peći ni kuvati, jer tokom termičke obrade ono menja strukturu koja nikako ne paše našem telu. 

Pročitajte još: Saznajte da li je RIBA IZ KONZERVE uopšte zdrava

Tokom dvostruke pripreme mesa menja se sastav proteina koji organizam ne može ili vrlo teško probavlja i zbog toga može da postane toksično i da izazove probavne tegobe.

Živina

Pileće ili ćureće meso jedna je od namirnica koju najčešće jedemo. Iako vrlo često uživamo u ostacima pečenog ili kuvaog živinskog mesa od ručka, ovakvo meso trebalo bi da jedemo isključivo hladno, bez ikakve dodatne pripreme, čak i ako se ono nalazi na pizzi li u sendviču.

Pročitajte još: Kupili ste kesten - kako ga spremiti? (FOTO/VIDEO)

Foto: Depozit

Reč je o hemijskim reakcijama koje se događaju u mesu ako se ono priprema dva puta. "Reciklirani" ručak tako može da izazove brojne želudačne i crevne tegobe.

Supa

Supa je mnogima pravo osveženje i nezaobilazni deo porodičnog ručka i/ili večere. Iako ovu ukusnu tečnost naše telo obožava, dobro pazite ako planirate da je spremite za kasnije i poslužite drugi ili treći dan jer ona može da izazve brojne zdravstvene tegobe.

Pročitajte još: Idealan za hladne dane: Recept za KAKAO, ali ko ipak ne bi treblo da ga pije

Naime, već spomenuto meso iz supe ne smete podgrevati zajedno s supom, a to važi i za povrće iz supe, posebno celer. Dakle, ako planirate da spremate supu i sledeći dan, procedite je da ostane bistra i odložite u frižider, a ako želite da je poslužite neki drugi dan, sipajte je u plastičnu posudu i stavite u zamrzivač.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU