Doktorka Ivana Šarac savetuje: Kako da postite zdravo i da se NE UGOJITE

05. 12. 2020. 000000 17:40

Foto: Peksel

Počeo je božićni post koji traje 40 dana. Odricanje od masne hrane je svakako dobro za organizam, ali da bi post bio zdrav nije dovoljno samo da pojedete bilo šta ne vodeći računa o tome da u organizam unesete sve potrebne hranljive materije.

Pročitajte još: Da li je ZDRAVO piti KAFU koja je stara NEKOLIKO SATI

Dan na vinu i ribi
Doručak: sendvič sa humusom i ajvaromRučak: pastrmka na žaru i zelena salataVečera: rižoto sa morskim plodovima i salata po izboru

Kako da se hranite tokom posta i da kombinujete namirnice, savetuje dr Ivana Šarac, naučni saradnik u oblasti ishrane Instituta za medicinska istraživanja:

Tokom posta se mnogi ugoje!

- Neretko se za vreme posta povećano unose ugljeni hidrati i biljne masti, a smanjeno unose belančevine, što može da dovede do gojenja. Da bi se to izbeglo važno je da se jedu namirnice biljnog porekla koje su izvori belančevina. To su mahunarke, integralne žitarice, orašasti plodovi, semenke i pečurke. S obzirom na to da namirnicama biljnog porekla koje sadrže belančevine često nedostaje poneka aminokiselina, potrebno je da se one kombinuju.

Pročitajte još: Želite ravan stomak? Tajna je u ovim stvarima

Dan na vodi
Doručak: kaša od sojinog jogurta, koštunjavog i suvog voća i po želji dodati ovsene pahuljice, ili sendvič sa humusom i tofu siromRučak: kuvane mahunarke na vodi, žitarice i salata, ili đuveč od pečuraka i integralnog pirinča, žitarice i salataVečera: pečurke grilovane bez ulja, žitarice i salata

Od mahunarki, kako kaže sagovornica, soja je najbogatija belančevinama, pa sočivo, leblebija, kikiriki i pistaći.

Soja, sočivo, kikiriki...

Orašasti plodovi su odličan izvor biljnih proteina, ali oni često sadrže i dosta masti, pa su kalorijski vrlo jaki i zato sa njihovom konzumacijom trebalo bi biti umeren. Prednost bi trebalo dati bademu, jer on sadrži najviše proteina, a najmanje masti.

Prednost dajte bademu!

Semenke - bundeve, lana, čije, suncokreta i susama su odlični izvori proteina. Postoje i njihovi gotovi proizvodi, poput bundevinog ili lanenog brašna, koje možete da dodate kao zamenu za obično brašno.

Pročitajte još: Verovali ili ne: Ravan stomak za samo jedan dan?

Žitarice - heljda, kinoa, amarant, ovas, proso i spelta su nešto bogatije kvalitetnim proteinima u odnosu na druge.

Bukovača, šampinjoni, šitake ili divlje gljive - vrganji, lisičarke, sunčanice su bogati izvori belančevina, a imaju veoma nisku kalorijsku vrednost. Osim belančevina, pečurke sadrže i biljni vitamin D i veoma zdrava biljna vlakna, pa se posebno preporučuju i u redovnoj ishrani. Kada je post na vodi, lako se spremaju i bez dodatka ulja - kao čorba, gulaš, đuveč ili u rerni i na žaru.

Dan na ulju i vinu
Doručak: sendvič sa ajvarom i tofu siromRučak: rižoto sa pečurkama, grilovano povrće i čaša vinaVečera: kačamak sa kašikom ulja i sojin jogurt
Zdravoj ženi je dovoljno 2.500, a muškarcu 3.000 kalorija dnevno.

Doktorka Šarac napominje da je zdravoj ženskoj osobi dnevno potrebno oko 2.500 kalorija, a muškoj do 3.000, pa ukoliko želite da modifikujete kalorijsku vrednost, smanjite ili povećajte količinu žitarica i krompira, orašastih plodova, semenki, i ulja. Imajte na umu da jedna kriška integralnog hleba od 50 grama ima oko 100 kalorija, a supena kašika ulja oko 150.

Pročitajte još: Želite da SMRŠATE? Najpre ukrotite želju za ŠEĆEROM, a evo i kako

U vreme posta kada je dozvoljeno da se pije vino, što je među vernicima poznato kao "razrešenja na vino", može da se popije čaša do dve crnog.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU