Namirnice koje volimo da jedemo u toku JESENI: Koliko su zdrave?

Kristina LJubisavljević

03. 12. 2020. 000000 09:00

Foto: Deposit

Uživajte u ovom lepo voću i povrću koje nam donosi zlatna jesen… Izbegnite prehlade, viruse i grip uz ove lekovite i lako dostupne namirnice.

Bundeva

Bundeva je zahvalna namirnica, jer osim što je slatkastog ukusa i hranljiva, može se jesti u slatkim i slanim varijantama na razne načine. Možete da je pečete, kuvate, tostirate ili da napravite od nje gustu supu, salatu, pire ili kolač. Mogućnosti su brojne. Ono što je najvažnije jeste to da služi kao antioksidans, sadrži kalcijum, gvožđe i vitamin C te je puna beta-karotena.

Foto: Deposit

Pročitajte još: Topi kilograme: Napravite sami dijetalnu vodu

Crvena paprika
Sadrži čak 92 % vode i izvor je vitamina A, C i B6. Takođe, u sebi ima četiri puta više vitamina C od narandže, pa se svrstava u supernamirnice. Možete je peći s belim lukom i maslinovim uljem ili od sveže da napravite bogatu salatu.

Mandarina

Osim što čisti pluća, mandarina podstiče probavu i štiti srce. Dostupne su i jeftine, a od njih možete praviti kolače i razne napitke. Kombinujte s bademima i medom kao međuobrok.

Kesten

Kesten osim što je hranljiv, pomaže kod anemije i pospešuju cirkulaciju. Možete ih jesti pečene ili kuvane, od njih pripremati razne deserte, od kesten-pirea do priloga uz sladoled. Odlično odgovaraju i sa mesom, gljivama i bundevom.

Pročitajte još: Zašto jedemo iz DOSADE? Postoji rešenje i za to

Praziluk

S prazilukom možete da napravite brojna jela, od variva, supa i rižota do raznih salata i priloga mesu. Kao što mu sam naziv kaže dolazi iz porodice luka i belog luka te sadrži koje deluju kao prirodni antibiotici, jačaju imunološki i kardiovaskularni sistem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU