· · Komentari: 0
šta jesti

Ako su vaša CREVA "LENJA" izbegavajte ove NAMIRNICE

Pojedine namirnice mogu dodatno da uspore probavu, stoga bi trebalo da ih što ređe konzumirate ako imate lenja creva. Čak i neke namirnice za koje nikad ne biste rekli.

1601297161_Depositphotos_360826000_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Ove namirnice usporavaju probavu:

Mleko i mlečni proizvodi

Ako često patite od zatvora, a pritom konzumirate veće količine mleka i mlečnih proizvoda, vrlo je moguće da je problem upravo u toj grupi namirnica. Ne treba u potpunosti da izbegavate mlečne proizvode, već birajte one s manje masti i probioticima koji pomažu rad creva i oslobađaju od zatvora.

Foto: Deposit

Pročitajte još: E, ovo nam je SVIMA TREBALO! Ovo je hrana koja OBUZDAVA APETIT

Brza hrana

Iako svi znamo da brza i prerađena hrana nije baš zdrava opcija za obrok, ako imate problema s probavom trebalo bi da izbegavate ovu vrstu hrane. Brza i prerađena hrana su siromašne vlaknima, a vlakna su potrebna za pravilan rad creva.

Jaja i meso

Ove dve grupe namirnica takođe su siromašne vlaknima. No, za razliku od brze i prerađene hrane, ne treba da ih izbegavate, već da ih dopunite vlaknima. Uvek uz obrok u kojem jedete jaja ili meso pojedite dvostruko više povrća.

Poslastice

Foto: Deposit

U kolačima i drugim poslasticama smete da uživate ali povremeno, jer su bogati rafinisanim šećerom i mastima, a siromašni vlaknima. Umesto za slatkišima, radije posegnite za voćem.

Pročitajte još: Imamo ih SVI i BACAMO IH, a one oštre NOŽEVE i čiste zagorele ŠERPE

Kafa i alkohol

Ove dve vrste napitaka dovode do dehidracije što će, ako ne pijete dovoljno vode, dovesti do zatvora. Previše kafe dovodi do slabe apsorpcije hranljivih stvari, a slično je i s čajem, dok alkohol uništava dobre bakterije u crevima.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.