Naučnici objasnili zašto NE TREBA da budete OPSEDNUTI TEŽINOM

06. 12. 2020. 000000 11:00

Foto: Depozit

Naravno da je dobro imati zdravu težinu jer je to najbolji način da budemo i ostanemo u formi. Ali, jako brinuti zbog nekoliko kilograma viška može doneti više štete nego koristi, kaže istraživanje.

Naučnici su ustanovli da debele i gojazne osobe koje o težini stalno brinu i misle, više dobijaju na kilaži nego iste takve osobe kojima težina nije opsesija.

Pročitajte još: Hrana koju pred SPAVANJE ne treba da jedete: Želudac loše reaguje

Osobe sa viškom kilograma sklonije su prejedanju jer tako reaguju na stres što ih vodi daljnjem dodavanju kilograma. Ako smo stalno koncentrisani na višak kilograma, zdrav način života je težak izbor. Naučnici smatraju da ohrabrivanje ljudi da izgube kilograme bolje deluje ako se debljina ne predstavlja kao nešto strašno.

Studije, sprovedene u Americi i Velikoj Britaniji pokazuju da je ključ problema debljanja mehanizam kako osoba reaguje na stres. LJudi reaguju na različite načine ali za neke hrana je uteha i oslobađanje od stresa.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Znate li šta bi se dogodilo s vašim telom da IZBACITE ŠEĆER na samo devet dana?

A takvi ljudi, iako možda normalne težine tokom života, ako je metoda kojom se rešavaju stresa hrana, počinju da se goje. Umesto da se suoče sa stresom, ignorišu ga i koriste ono što im je uvek pomagalo da se bolje osećaju u napetim situacijama. Jedu. Čim pojedu stres se vraća, a uzrok stresa nije rešen što vodi ka novom uzimanju hrane za utehu.

Pročitajte još: Budite aktivni: Vežbe koje opuštaju nervni sistem, bistre um, leče depresiju!

Faktor u prejedanju
Masne čelije proizvode hormon leptin da bi dojavile hipotalamusu da smo siti nakon što je hrana ušla u krvotok. Veruje se da je leptin faktor u prejedanju što je poznato kao rezistencija na leptin jer su kod gojaznih osoba prisutni visoki nivoi leptina. Leptin reaguje na raspored uzimanja hrane.

Šećer i drugi mehanizmi kao šoping, alkohol i razni stimulansi daju osećaj zadovoljstva, povećavaju se dopamin i serotonin. Po završetku konzumacije opet dolazi do pada raspoloženja, pa se stvaraju ciklusi zavisnosti tj. povećanje oslanjanja na takve stvari ili radnje da bi se osećali normalno. Kada ovi ciklusi žudnje za utehom dovedu do debljanja, smanjuje se samopuzdanje, a povećava daljnje oslanjanje na stimulanse.

Stres smanjuje osetljivost na osećaj sitosti. 

Pročitajte još: Zdravi ljudi ove tri stvari rade svaki dan

Ako se jede između obroka, apetit se pojačava, organizam tada nije naviknut na obroke u tačno određeno vreme. Suzdržavamo li se od dodatnih kalorija između obroka, naučićemo telo da ne traži više hrane. Osetljivost leptina postaje bolja smanjenjem lučenja insulina, smanjenjem stresa i vežbanjem.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU