Tri namirnice koje NAJZDRAVIJI LJUDI jedu za doručak

16. 12. 2020. 000000 10:20

Foto: Depozit

LJudi koji pokušavaju da izgube kilograme ili da održe zdravu težinu jedu hranu s ograničenom količinom namirnica. Ovakvu ishranu teško je održati na duge staze i zbog čega se s vremenom opet ugojer. S druge strane, ljudi koji održavaju zdravu težinu bez odricanja, neiscrpan su izvor informacija za stručnjake.

VTI Technical Reaserch Centre iz Finske proučavao je prehrambene navike 147 zdravih osoba sa zdravom težinom tokom četiri meseca.

Pročitajte još: Staklena ili plastična ambalaža? Šta je bolje?

Istraživači na čelu s doktorkom Annom-Leenom Vuorinen otkrili su da zdravi ljudi za doručak obično jedu tri vrste namirnica. 

Voće je bio najpopularniji izbor za 51 posto ispitanika, mlečne proizvode jelo je 41 posto, dok je konzumacija ovsenih pahuljica ili muslija s hladnim mlekom odabralo 33 posto osoba. 

Pročitajte još: Kako meso možemo pripremiti da bude ukusnije: Potpuno drugačije od tradicionalnog spremanja

Foto: Depozit

Iako se hleb i pekarski proizvodi smatraju izvorom nepotrebnih kalorija, čak 32 posto ispitanika svoj dan počinje ovom vrstom hrane.

Najzanimljivije od svega, samo je 26 posto ispitanika priznalo da uz doručak piju kavu, dok ostatak (74 posto) odlazi na posao i obavlja svoje obaveze bez kofeinske pomoći. 

Pročitajte još: Koliko su zdravi KISELI KRASTAVČIĆI: Nisu samo ukusni

- Umesto ograničavanja ishrane i izbegavanja omiljene hrane, prevelika težina ili gojenje može se sprečiti ako pojedinac nauči da sluša potrebe svog organizma, a prednost da kvalitetu, a na kvantitetu obroka - pojasnila je rezultate istraživanja Anna-Leena Vuorinen.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU