Odložite pribor, a onda nastavte jelo... Nutricionista otkriva kako se žvaće hrana

Kristina LJubisavljević

12. 01. 2021. 000000 09:00

Foto: Deposit

Zapravo je veoma važno na koji način jedemo kako bismo izbegli preopterećenje želuca.

Pročitajte još: Mislili ste da znate, a mi vas pitamo: Kako se pravilno jede PICA? Ne uhvati se za koricu!

Nutricionista Jo Travers daje neke korisne savete o pravilnom žvakanju hrane.

Posledce nedovoljnog žvakanja
Problemi s probavom i pojava refluksa, simptoma prilikom kojeg dolazi do svojevrsnog vraćanja hrane i želučanih sokova iz želuca nazad u jednjak. Još jedan problem prebrzog jedenja jeste što može dovesti do debljanja jer u tom slučaju pojedemo više nego što nam zapravo treba da bismo bili siti.

Travers kaže da se hrana mora žvakati onoliko vremena koliko je potrebno da bude dovoljno usitnjena da bi mogla lako da se proguta. Na taj način želudac se ne napreže previše prilikom varenja.

- Ako hrana ne ostaje dovoljno dugo u ustima, ona se ne izlaže amilazi koja je potrebna da bi se razgradili ugljenohidrati. U želucu se vrlo malo probavljaju ugljenohidrati, a ako hrana stigne do njega bez pravilne probave u ustima, želudac mora raditi puno više. Ukoliko neprožvakani komadići hrane dođu do vrha tankog creva, to može dovesti do nadutosti i nelagode  kaže britanski nutricionista.

Travers savetuje ljudima da umesto da nakon svakog zalogaja ostave pribor za jelo.

Tek nakon što ste prožvakali i progutali jedan zalogaj, ponovo uzmite pribor za sledeći zalogaj!

Pročitajte još: Postoji način da ručak ne ISKIPI IZ ŠERPE: Koristite predmet koji svi imamo u kuhinji

- Postoji nešto što vam stvara hitnost kada imate pred sobom viljušku punu hrane. Čekate kada ćete je staviti u usta što vas tera da brže progutate zalogaj - ističe Travers.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU