Novi soj virusa korona koji se pojavio u Evropi je zarazniji, a evo i zbog čega

16. 01. 2021. 000000 17:00

Foto: Depozit

Studija Univerziteta u Birminghamu otkrila je da su pacijenti sa Kovid varijantom imali "velika virusna opterećenja". Brisevi uzeti iz grla onima sa najnovijim sojem imali su viši nivo virusa, a Mišel Kid koji je vodio studiju, rekao je da bi nalazi mogli objasniti kako se ovaj soj prenosi.

Pročitajte još: Zdravstveni simptomi koje NIKADA ne biste smeli ignorisati - od nespretnosti do bolova u vilici!

Mutantni soj koronavirusa je za 70 odsto zarazniji od originala, jer se brže replicira u grlu, veruju naučnici. Studija javnog zdravlja Engleske i Univerziteta u Birminghamu otkrila je da su brisevi uzeti iz nosa i grla pacijenata sa Kovid-19 sa najnovijim sojem, poznatim kao B117, imali "velika virusna opterećenja" u poređenju sa uzorcima uzetim od pacijenata koji pate od prvobitnog soja.

Pročitajte još: 6 stvari koje uzrokuju VISOK KRVNI PRITISAK: Na šta treba posebno obratiti pažnju?

Viši nivoi Kovida otkriveni su u materijalu prikupljenom na brisevima pacijenata sa varijantom B117, što ukazuje na teži slučaj virusa i dokaze zašto se virus lakše prenosi.

Studija, koja tek treba da se recenzira, kaže: - Jasno je da veća virusna opterečenja, izvedena iz uzoraka (nove varijante, naznačene neotkrivenim virusnim ciljem S-gena), mogu odrediti zaraznost ispitanika, a time i sposobnost virusa da se prenosi dalje. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU