Oglas
· · Komentari: 0
ARTRITIS

Ne bira godine: Počinje naivno, od BOLA u ZGLOBU, a onda oduzme deo tela

Većina misli da se artritis bolest starih, a polovina obolelih su u najboljim godinama!

1609926943_Depositphotos_225637778_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Reumatske bolesti su skup različitih oboljenja sa zajedničkim simptomima, kao što su upalni proces, otoci i bolovi u zglobovima, mišićima, tetivama, ali i smanjene pokretljivosti. Najviše pogađa osobe u zrelom životnom dobu, mada toga nisu pošteđeni ni mlađi.

Pročitajte još: Imaju više GVOŽĐA od mesa, a jeftiniji su!

Uzrok nastanka reumatskih bolesti uglavnom nije poznat, niti postoji njihova jedinstvena klasifikacija. Obuhvataju više od 200 poremećaja, među kojima je i nekoliko tipova artritisa.

Naime, artritis je upala zglobova i jedno od najčešćih oboljenja u opštoj populaciji, a polovina obolelih je starija od 65 godina. Često je reč o hroničnom problemu koji obično zahvata hrskavicu, vremenom može dovesti do njenog delimičnog, a u ekstremnim slučajevima i potpunog oštećenja.

Počinje od zgloba, a napada debeljuce
Najčešći oblik artrtitisa je osteoartritis. Može se javiti u bilo kom zglobu, ali uglavnom pogađa one koji su najviše opterećeni telesnom težinom, poput kolena, kukova, stopala, ali i šaka, donjih leđa i vrata. Osteoartritis dovodi do bola u zglobu i ukočenosti, u krajnjim slučajevima i do nepokretnosti kada bolest pogodi kičmu.

S druge strane, reumatoidni artritis je hronično inflamatorno oboljenje koje ne pogađa samo zglobove, već može da napadne i kožu, pluća, oči, krvne sudove... Klasifikuje se kao autoimuno oboljenje. Imuni sistem sam napada ćelije u zglobovima, jer počinje da ih doživljava kao strane ćelije, što dovodi do oticanja, crvenila, ukočenosti i gubitka funkcija.

Nema leka, ali šta je okidač?

Mada je reumatoidni artritis uslovljen genetskim faktorom, smatra se da je za ovu bolest potreban i "okidač" iz spoljašnje sredine. Za uzrok reumatiskih bolesti nema leka, ali zdrava ishrana, adekvatna fizička aktivnost i pravilna terapija, pomažu da se bolest drži pod kontrolom.

Omega 3 masne kiselinesmanjuju bol u zglobovima i ukočenost, pa se preporučuje konzumiranjem ribe nekoliko puta nedeljno (losos, sardine, tunjevina, skuša, bakalar). U lečenju upala i kod artritisa koristi se i mangan. Ima ga u ananasu, koštunjavim plodovima, mahunarkama, čaju...

Pročitajte još: Probajte ČAROBNI PRAH koji je deset puta bolji od zelenog čaja

Cink takođe smanjuje rizik od reumatoidnog artritisa, a najveći izvor ovog minerala je u spanaću, grašku, boraniji, semenkama, bundeve, crvenom mesu...

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas