Bolest GURMANA: Morate da oslabite, a ne smete da GLADUJETE? Evo DIJETE za vas!

24. 01. 2021. 000000 08:20

Foto: Depozitfoto

Promena ishrane se prvenstveno odnosi na pravilan izbor namirnica i njihove količine, što će pomoći da se skine višak telesne težine, kao i da se minimizira unos hrane koja sadrži purin - supstancu čijom razgradnjom nastaje mokraćna kiselina, čije nagomilavanje dovodi do napada gihta.

Pročitajte još: Ovo voće je idealno jesti pre doručka

Većina pacijenata koja boluju od gihta ima višak kilograma, ali ne smeju da gladuju, jer usled restriktivne ishrane dolazi do razgradnje telesnih proteina, što povećava nivo mokraćne kiseline. Dakle, plan ishrane za giht mora da odgovara pravilima o unosu masnoća i namirnica naročito bogatih purinom, ali ne sme da bude previše kalorijski rigidan. Najbolji način da se izbegne gladovanje je uvođenje međuobroka.

Izbegavajte iznutrice, paštete, virše...

Zaboravite na bankete i raskošne gozbe Foto: Depozit

Alkohol, pivo, sokovi...
Nikako ne koristite alkohol i alkoholna pića. Alkohol podstiče dehidraciju, stvarajući tako plodno tlo za akumulaciju mokraćne kiseline, a i samo njegovo razlaganje rezultira povišenim nivoom mokraćne kiseline u krvi. Naročitu pažnju trebalo bi obratiti na pivo, jer kvasac je jako bogat izvor purina. Slično važi i za gazirana pića.

Osnovno je da se izbegavaju iznutrice, paštete, naresci, salame, viršle, suhomesnati proizvodi, konzervirana riba, sojino mleko i kafa u većim količinama.

Crveno meso jedite samo tri puta nedeljno.

Svinjetina, govedina, meso peradi, osim piletine, divljač, domaća slanina i kobasice, supe sa mesom, školjke, paradajz i supa od paradajza mogu da se jedu najviše tri puta nedeljno. Nešto češće mogu da se jedu ovčetina, piletina bez kožice, tunjevina, pasulj i grašak, karfiol, spanać, blitva, pečurke i pšenični hljeb.

Pročitajte još: BOŽIJA kapljica je zadovoljstvo i lek za OSAM bolesti

Na trpezi svakog dana mogu da se nađu voćni sokovi i voće, povrće poput zelene salate, prokelja, šargarepe, krastavca, krompira, zelja, rotkvica, namirnice poput peciva i hleba, dvopeka, pirinča, integralne testenine, griza, mleka, jaja, niskomasnog sira, hladno ceđenih ulja, orašastih plodova, zatim čaj i kakao.

Ponedeljak

Doručak: limunada, nemasni sir i parče integralnog hleba

Ručak: krem čorba od šargarepe i nezaslađen kompot od jabuka

Užina: domaći voćni jogurt

Večera: griz i dve kruške

Pročitajte još: Raste u Srbiji, sigurno mislite da je KOROV, a prava je IMUNO BOMBA

Utorak

Doručak: bela kafa, ili kakao, dva parčeta integralnog hleba i jabuka

Ručak: krem supa od karfiola i tikvice pržene s jajima.

Užina: integralni tost i kiselo mleko

Večera: nemasni sir, salata od paradajza i rendana jabuka

Sreda
Doručak: domaće kiflice, meko kuvano jaje i čaj od šipka bez šećeraRučak: supa sa griz-knedlama i peršunovim listom, integralna testenina sa domaćim paradajz sosom i tunjevinom i obilna porcija zelene salateUžina: domaći sok od celera, peršuna i bananeVečera: palenta i kiselo mleko

Četvrtak

Doručak: domaće pecivo, šolja mleka i pomorandža

Ručak: čorba od mešanog povrća i piletine, domaći mlinci sa sirom

Užina: zelena salata, parče sira i integralni tost

Večera: voćna salata od krušaka, jabuka, pomorandži i suvih šljiva

Pročitajte još: Ova namirnica će ublažiti gasove i nadutost, a svi je imamo u kući

Petak

Doručak: integralno pecivo, omlet sa paradajzom i paprikom, čaša kisele vode

Ručak: paradajz supa, krompir pire i dinstani patlidžani, zelena salata

Užina: kompot od mešanog voća

Večera: zelena salata, integralni tost i tunjevina

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU