DIJETA za bolju probavu: 25 grama VLAKANA dnevno i kilogrami se sami TOPE

30. 01. 2021. 000000 08:40

Foto: Depozitfoto

Nedostatak fizičke aktivnosti, izloženost stresu i upotreba određenih lekova znatno doprinose problemu neredovnog pražnjenja creva. Istraživanja pokazuju da je glavni razlog ono što jedemo, odnosno ne jedemo. Naime, za redovnu stolicu svakodnevno je ishranom potrebno uneti barem 25 g vlakana, a studije pokazuju da tipična ishrana osigurava samo oko 15 grama.

Pročitajte još: Imate SLOBODAN DAN tokom dijete? Evo kojih pet namirnica će sprečiti PREŽDERAVANJE

Zato bi trebalo jesti više namirnica koje poboljšavaju probavu i uz koju ćete imati stolicu bar dva do tri puta nedeljno.

Suve šljive i lan
Suve šljive imaju reputaciju laksativa i to sasvim opravdano. Svakodnevno pojedite 100 g. Preporučuje se i kašičica semenki lana dnevno. Dodajte ih ovsenoj kaši, testenini ili salati.

Ovsena kaša je takođe na listi namirnica koje prijaju stomaku. Pola šolje ovsenih pahuljica ima oko četiri grama vlakana.

Kokice su odlične - imaju mnogo vlakna.

Iako se na kokice gleda kao na hranu za zabavu, njima u stvari možete da povećate unos vlakana. Da biste osetili maksimalnu korist kokice pecite na što manje ulja i pazite koliko soli dodajete.

Među brojnim pozitivnim učincima jogurta i njegovih dobrih bakterija na ljudsko zdravlje, istraživanja ističu povoljan učinak i u terapiji loše probave.

Žitarice su blagodet Foto: Depozit

Nikako gazirana!
Kada birate vodu, izaberite onu gaziranu, jer mehurići mogu da olakšaju simptome loše probave, čak i zatvora.

Ponedeljak

Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, orasima i bademima

Ručak: testenine sa pečurkama i prazilukom i lanenim semenom

Večera: hleb, ajvar i sir

Pročitajte još: Osam namirnica koje će "pojesti" kilograme

Utorak

Sreda
Doručak: palenta sa jogurtomRučak: salata od crvenog pasulja, tunjevine, barenog krompira i šargarepe, začinjena crnim lukom, uljem i sokom od limunaVečera: pastrmka na žaru i salata od rotkve sa prazilukom

Doručak: bareno jaje, hleb i kupus salata

Ručak: podvarak sa suvim šljivama i orasima

Večera: teleće šnicle sa barenim povrćem

Četvrtak

Doručak: palačinke od heljde sa kajmakom

Ručak: krem-čorba od karfiola, belo pileće meso na žaru i zelena salata

Večera: prepečen hleb sa humusom i bareno jaje

Pročitajte još: Umor, nestabilna težina, problemi sa zdravljem: Šta sve ukazuje na to da se malo krećemo?

Petak

Doručak: ovsena kaša sa jogurtom i suvim šljivama

Ručak: sladak kupus sa mesom

Večera: integralni hleb, masline, sir i pršuta

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU