GOTOVO: Prva aviokompanija najavila da traži KOVID PASOŠ, a u aprilu još jedna

26. 01. 2021. 000000 14:00

Foto: Piksabej

Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA) i Etihad Airways najavile su da u prvom kvartalu godine počinje upotreba Travel Pass-a na letovima Etihad-a iz Abu Dabija za neka odredišta.

Pročitajte još: Jagma za VAUČERIMA! Prošla godina je bila REKORDNA, a ova će biti SPEKTAKULARNA!

Travel Pass je mobilna aplikacija koja će putnicima pomagati da lako i bezbedno organizuju putovanja u skladu sa zahtevima vlada vezanih za testiranje na KOVID-19 ili vakcinaciju.

Ukoliko se ovaj pokušaj pokaže uspešnim, "kovid pasoš" će biti proširen i na sve destinacije koje pokriva ova aviokompanija. Putem "digitalnog pasoša" putnici će moći da primaju rezultate testova, imaju podatak o primljenoj vakcini, kao i da provere da li ispunjavaju uslove za planirano putovanje.

"Travel pas" će se vremenom nadograđivati.

Od 1. avgusta 2020. godine, "Etihad" je bio jedina aviokompanija koja je zahtevala negativan PCR test pre polaska za sve putnike širom sveta. Test se ponovo radi i po dolasku u Abu Dabi što je putnicima pružalo dodatnu sigurnost kada putuju ovom aviokompanijom.

Pored "Etihada" i "Emirates" uvodi "kovid pasoše", a u  prvoj fazi će u Dubaiju raditi putnicima PCR testove pre poletanja u aprilu. Putnici "Emirates"-a koji putuju iz Dubaija moći će da podele rezultate direktno sa aviokompanijom i pre nego što stignu do aerodroma putem aplikacije, koja će zatim automatski popuniti detalje u sistemu za čekiranje.

Pročitajte još: NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO: Noć u "ZATVORU" za 42 evra! Ovo je NAJNEPRIJATNIJI hostel na planeti (VIDEO)

Kako se granice budu sve više otvarale, IATA Travel Pas će biti unapređivan sa više mogućnosti da ispuni zahteve nadležnih vlasti za testiranje ili proveru vakcinacije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU