Naučnici došli do novih podataka o MARSU

Kristina LJubisavljević

17. 02. 2021. 000000 13:30

Foto: Deposit

Istraživači koji koriste zajednički rusko-evropski Egzomars orbiter otkrili su vodena isparenja u gornjoj atmosferi Marsa, još jedan dokaz da je „Crvena planeta“ nekada bila delimično plava.

Pročitajte još: Ove dve TETOVAŽE su joj spasile život: Evo zašto je važno da znate koja je LEVA, a koja DESNA strana (FOTO)

Novo istraživanje dvoje naučnika sa britanskog univerziteta, objavljeno u časopisu Science Advances, sugeriše prisustvo atoma vodonika koji „cure“ u atmosferi planete.

Naučnici su analizirali svetlost koja prolazi kroz atmosferu pomoću specijalnog instrumenta.

Voda je ključna za život kakav poznajemo, pa će traženje njenog porekla i istorija nestanka sa Crvene planete biti presudno za bilo kakve planove kolonizacije Marsa.

To će istovremeno otkriti i potencijalnu sudbinu naše planete.

- Merenje izotopa atoma vode je presudan element razumevanja kako je Mars kao planeta vremenom izgubio vodu, a samim tim i kako se habitat planete menjao tokom njene istorije - kaže Maniš Patel, viši predavač planetarnih nauka na Otvorenom univerzitetu.

Pročitajte još: "Evo dokaza da svet nije prilagođen ženama": Studentkinja objavila PORAŽAVAJUĆU listu (FOTO)

Poznato je da je većina preostale vlage na Marsu zatvorena u polarnim ledenim kapama, što podstiče neke sumnjive teorije o tome kako će ih nuklearnim oružjem oblikovati da bi stvorili planetu za ljude.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU