Mijatova NEVEROVATNA priča! Za Magazin novosti otkriva zašto KUVA PO KUĆAMA - ovaj mladić je HEROJ!

Kristina LJubisavljević

29. 03. 2021. 000000 13:00

Foto: Mijat Milakov/ Jovana Simovski

Mijat Milakov, mladi kuvar iz Beograda, kaže da se ideja da kuva po kućama javila spontano zbog nezadovoljstva trenutnom situacijom koja vlada u ugostiteljstvu. Želeo je da ljudima vrati osmeh na lice, a i da sebi izmami isti.

Mijat je odlučio da kuva besplatno, ali ipak ima jedan uslov. Kada dođe na adresu svaka osoba treba da pošalje poruku za 3030 za fondaciju "Budi human".

  • Kada si počeo da se baviš kuvanjem i kako se javila ta ljubav?

Kuvanjem sam počeo da se bavim pre 12 godina, promenio sam veliki broj restorana kako bih što više naučio I stekao nova iskustva. LJubav prema kuvanju postoji od malena, uvek me je privlačila kuhinja i isprobavanje novih stvari.

  • Kako je izgledao prvi odlazak na adresu?

Prvi odlazak na adresu je bio kod prijatelja koje poznajem tako da sam imao fore da se malo praksujem (smeh) Međutim, svaki odlazak na nečiju adresu je takav da je sve opušteno, nema neke razlike da li poznajem ljude ili ne. Uđeš kao stranac, izađeš kao prijatelj.

Mislim da nam treba vise pozitive u trenutnom vremenu u kome se nalazimo, ovo je bio moj nacin da obojim svet.
  • Da li te ljudi zovu i kako to izgleda kada dođeš kod nekoga kući? Šta najviše žele da im skuvaš?

Zovu me i presrećan sam zbog toga, bio je neočekivan odziv i nadam se da će se tako nastaviti. LJudi me kontaktiraju, pa se prvo dogovorimo šta će se spremati i koliko će ljudi biti. Nakon toga odlazim na adresu gde me čekaju sve potrebne namirnice. Upute me u to šta se gde nalazi u kuhinji, onda kreće magija.

Uglavnom mi traže da im spremam neke jednostavne stvari kako bi me što manje opterećivali. Paste, lazanje i rižoto su standardni na meniju, ali najviše volim neke komplikovanije stvari.

Foto: Mijat Milakov/ Jovana Simovski

  • Koliko te to što kuvanjem usrećuješ druge tebe čini srećnim?

Ispunjava me u svakom smislu, ipak put do ljudskog srca ide preko stomaka (smeh). 

  •  Šta najviše voliš da spremaš?

Jedan od favorita mi je definitivno azijska kuhinja. Sviđa mi se ta mešavina začina koja se koristi u njihovim jelima, sveže namirnice i posebni načini pripreme.

Mijatov plan je da u budućnosti napravi emisiju kako bi ljudima još više približio svoju ljubav prema kuhinji. A kaže da će svakako nastaviti da se bavi kuvanjem po kućama.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU