VITAMIN D se najviše nalazi u ovim vrstama ribe: A ovo je njegov jedini biljni izvor

Kristina LJubisavljević

08. 06. 2021. 000000 18:00

Foto: Deposit

Vitamin D i zdravlje

Vitamin D je mineral rastvorljiv u mastima koji nastaje pod kožom koja je izložena UVB zracima. To je jedinstven vitamin koji je neophodan za vršenje brojnih funkcija u telu uključujući održavanje jakih kostiju, mišića i zuba, kao i za kontrolu rasta ćelija, pravilo imunološko i neuromišićno funkcionisanje. Nedostatak vitamina D dovodi do stanja zvanog rahitis, pri kom se kosti ne razvijaju i ne funkcionišu pravilno.

Pročitajte još: Koji je najzdraviji način da koristimo POVRĆE? Banane svi jedemo pogrešno

Namirnice bogate vitaminom D

Losos

Losos u sebi sadrži visok procent dobrih masti, što ga čini izvrsnim izvorom vitamina D. Jedna porcija lososa obazbediće vam oko 80 % dnevne preporučene količine vitamina D.

Pečurke

Pečurke su zapravo jedini biljni izvor vitamina D. U toku svog rasta one upijaju sunčevu svetlost zbog čega su i ispunjenje ogromnom količinom vitamina D. Osim ovog vitamina one u sebi sadrže i kompleks vitamina B – poput B1, B2, B5 i minerale kao što je bakar.

Pročitajte još: KRASTAVAC: Povrće sa malo kalorija, a mnogo nutritivnih prednsti

Skuša

Još jedna riba na našoj listi, koja sadrži veliku količinu vitamina D u sebi. Skuša je poznata po prisustvu omega 3 masnih kiselina u sebi, a samo jedna porcija skuše obezbeđuje vam čak 90 % dnevne preporučene količine vitamina D.

Haringa

Dobra vest za sve ljubitelje ribe! Haringa je još jedna u nizu riba koje u sebi imaju ogromnu količinu vitamina D. Ova riba se hrani planktonom koji je pun vitamina D. Može se konzumirati u kuvanom, pečenom ili dimljenom obliku.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU