ZAČINSKO BILJE u kuhinji: Šta treba da znamo pre početka gajenja?

Kristina LJubisavljević

14. 06. 2021. 000000 09:10

Foto: Deposit

Dodavanje svežeg bilja hrani koju spremate možete pospešiti ukus i dobiti nešto potpuno novo. A držanje bilja u kuhinji izuzetno je zgodno za sve koji žive u stanovima, gde ćete osim prijatnog izgleda dobiti i dodatak mngoim jelima. Međutim, postoje neke stvari koje bi trebalo da uzmete u obzir pre nego što se odvažite i započnete gajenje začinskog bilja.

Pročitajte još: Kako se gaji NANA? Obogatite kuhinju zelenilom

Nega začinskog bilja

Prvo bi trebalo da im obezbedite dovoljnu količinu svetlosti. Mnogim biljkama treba šest do osam sati sunčeve svetlosti dnevno. Uz to imajte na umu koliko je lišće biljaka blizu samog prozora, jer staklo leti može previše da se zagreje.

Zalivanje začinskog bilja

Bosiljak, vlasac, ruzmarin, žalfija, nana, červil, mogu uspešno da se gaje u zatvorenom. Biljkama poput bosiljka i vlasca potrebno je više vode, pa održavajte zemlju vlažnom. Dok za mediteransko bilje, pustite da se zemlja malo isuši između zalivanja.

Pročitajte još: PETUNIJE, najčešće cveće za terase: Kako da cvetaju od proleća do jeseni?

Kada je vreme da uberete plodove gajenja začina ne uzimajte sve ođednom, ograničite se na četvrtinu biljke kako biste bili sigurni da će nastaviti da raste.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU