· · Komentari: 0
RUZMARIN

AROMATIČNO I OPUŠTAJUĆE: 4 razloga zašto biste trebali uvek da imate RUZMARIN pri ruci

Zahvaljujući svojim eteričnim uljima ružmarin ima neobično ugodan miris koji širi oko sebe gotovo jednako u “sušenom” stanju kao i u svežem.

1595927557_rosemary-1090419_1280.jpg
Foto: Piksabej

Ružmarin spada među najpoznatije zimzelene grmove našeg priobalja. Kao trajnica čest je i na kontinentu, a nakon što jednom prebrodi prilagodbu na niže temperature, može opstati dugi niz godina.

Pročitajte još: MIRISAN, jeftin i bujno cveta: KARANFIL ispunjava sve ŽELJE!

Spada u porodicu Labiatae, a poreklom je upravo iz Sredozemlja. Uzgaja se kao ukrasna, ali i kao lekovita biljka, a veliku primenu ima i u farmaceutskoj industriji. Obično cveta na proleće, ali vrlo često ponovno procveta u jesen. Ima igličaste i kožaste listiće tamnozelene boje, a cvetovi su skupljeni pri vrhu grane uglavnom u plavkastim nijansama.

Foto: Piksabej

Zahvaljujući svojim eteričnim uljima ružmarin ima neobično ugodan miris koji širi oko sebe gotovo jednako u “sušenom” stanju kao i u svežem. Može dosegnuti visinu i preko dva metra, a neretko ga možemo videti kako se preko zidina spušta prema dole.

Pročitajte još: OVIH 5 ljubičastih biljaka MORATE imati u vrtu: Privlače LEPTIRE, a teraju KOMARCE

Svake godine na jesen ili u toplijim krajevima na zimu potrebno je temeljno podrezati biljku. Ružmarin posađen u vrtu privući će pčele i ispuniti prostor ugodnim mirisom.

A ako još niste zasadili ruzmarin, evo zašto biste trebali: Svojim mirisom tera komarce pa je leti, uz lavandu, najbolji prirodni pomagač za borbu sa insektima.

Foto: Piksabej

Svako jelo će, uz dodatak ružmarina, biti ukusnije. To se posebice odnosi na mesna jela.

Pročitajte još: Vratite biljke u život pomoću VODE i KORE BANANE (FOTO)

Ako ste umorni, kupka u koju ćete staviti šaku soli i šaku ružmarina, nakon pola sata će vas opustiti.

Osim kao začin, ružmarin možete koristiti i kao dekoraciju. Uz poljsko cveće dodajte par grančica ružmarina i dobićete zanimljiv, originalan i mirisan buket.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.