Domaći PESTO OD BELOG LUKA: Ukusan dodatak jelima (RECEPT)

Kristina LJubisavljević

23. 06. 2021. 000000 07:30

Foto: Pixabay

Proces pravljenja nije komplikovan, a sa ovim pestom možete da ukrasite pečenja i razne oblike mesa.

Sastojci za pesto sos:

  • 1 šolja svežih listova bosiljka
  • 1 beli luk, ceo
  • ¼ šolje pinjola (ili badema ili bundevinih semenki)
  • 1 limun (isceđen sok)
  • ¼ šolje ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • ¼ kašičice soli
  • Malo bibera

Pročitajte još: Domaća LAZANJA po jednostavnom receptu: Ukus koji se ne zaboravlja! (RECEPT/VIDEO)

Zagrejte rernu na 190-200C. Oljuštite ljusku sa belog luka, ali ne razdvajajte čenove. Odrežite vrh tako da su vrhovi svih čenova odrezani. Umotajte u aluminijumsku foliju sa izrezanom stranom okrenutom prema gore. Stavite u mafin kalup, pa pecite 30 do 45 minuta.

Izvadite iz rerne i ostavite da se ohlade. Pinjole popržite kratko u tavi na srednjoj temperaturi. Mešajte ih stalno i sklonite sa šporeta čim malo porumene.

Pročitajte još: Kolač sa prelivom od KOKOSA i POMORANDžE: Spoj tradicionalnog i egzotičnog! (RECEPT/VIDEO)

U seckalicu za hranu ubacite bosiljak, limunov sok, deo maslinovog ulja i pinjole. Beli luk stavljate u smesu tako što ga rukom pritisnete i čenovi će “iskočiti”. Sve dobro izmešajte, pa onda dodajte so, biber i preostalo maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku smesu i vaš pesto je gotov. Pakujte ga u teglice i čuvajte u frižideru.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU