Kako da koristimo BIBER u ishrani? Pozitivno deluje na šećer i smanjuje upale

Kristina LJubisavljević

23. 07. 2021. 000000 15:30

Foto: Pixabay

Biber je začin kojim se najčešće trguje u čitavom svetu, ali uglavnom ga cenimo zbog moćnog ukusa.
Međutim, pored fantastičnog svojstva da podigne svako jelo na "viši nivo", on ima i značajnih zdravstvenih prednosti.

Među najvažnijim komponentama ovog začina ističe se piperin, baš onaj kojem možemo zahvaliti za ljutinu bibrera. Prema novim istraživanjima, piperin štiti organizam od oksidativnog stresa koji izazivaju slobodni radikali. Oni nastaju prirodnim procesima u telu, tokom prerade hrane u energiju, ali izazivaju čitav niz simptoma starenja ćelija.

Pročitajte još: Važi za najzdravije povrće na svetu: Evo kako se sprema

Studije pokazuju da biber može da smanji oksidativni stres kod ljudi koji preferiraju masniju hranu, a kod pacijenata obolelih od artritisa, suplementi bibera su redukovali upalu zglobova.

I dijabetičarima se preporučuje da biber dodaju što češće u hranu, jer uz lekove protiv visokog šećera, može da smanji velike skokove glukoze u krvi.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU