Domaći RECEPT za PELAT bez konzervansa: Uz OVAJ trik će zimnica moći da vam stoji i do TRI GODINE! (VIDEO)

Jovana Pejinovic

12. 08. 2021. 000000 09:15

FOTO: bakina kuhinja

Ova godina je bila odlična što se roda paradajza tiče, na sve strane možete videti ukusne sorte, a baka iz Bakine kuhinje ima predlog kako da ga iskoristite na najbolji način. Domaći pelat je uvek dobra ideja i koristiće vam u omiljenim jelima poput paste i pice.

Pročitajte još: Čoko moko TORTA sa gotovim korama i KREMASTIM filom! (RECEPT)

Recept za pelat

Potrebno je:

  • 2 kg  paradajza 
  • 1,5 kašičica soli
  • 1.5 kašičica šećera
  • malo listića bosiljka
  • malo bibera u zrnu
  • lovorov list
  • 2 tegle od 750 gr sa novim zatvaračem

Priprema:

Paradajz oprati, pa zaseći vrhove u obliku krstića. U šerpu sipati vodu, pa kad proključa spustiti paradajz koliko stane. Pustiti da vri minut pa vaditi u hladnu vodu. Skinuti ljusku i odstraniti dršku oštrim nožem.

Na paradajz sipati so i šećer pa lagano izmešati rukama. Tegle dobro oprati, sterilisati na 100 stepeni, pa puniti sa paradajzom, ne sasvim do vrha. U sredinu staviti listove bosiljka, biber i lovorov list. Pritisnuti da paradajz pusti sok. Zatvoriti dobro. Staviti u hladnu rernu okrenuti na 90 stepeni C, a tajmer staviti na 90 min. 

Može i na 100 stepeni slobodno, tegle neće pući. Ostaviti da se rerna ohladi i pustiti tegle da prenoće i tek ujutru ih izvaditi kad se ohlade. Poklopci tegli će malo ulegnuti što je znak da je vazduh isteran i da je  pasterizacija uspela. 

Ovako spremljen paradajz može stajati 2-3 godine.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU