VATRENI TONIK ZA JAČI IMUNITET: Kombinacija jabukovog sirćeta i rena UBIJA svaki virus! (RECEPT)

Jovana Pejinovic

01. 09. 2021. 000000 10:24

FOTO: Printskrin/ Jutjub/ Sow the Land

Zajedno sa probioticima i enzimima za varenje, fermentirani proizvodi poput kimčija, kombuhe, jogurta, kefira i sirovog kiselog kupusa odličan su način za povećanje dobrih mikroba u crevima. Ovo zauzvrat pomaže jačanju imunološkog sistema.

Ishrana bogata vlaknima nahraniće i one dobre male radnike. Uz ovu super zapanjujuću korist, postoji i ogroman bonus na vatreni napitak napravljen od kurkume. Kurkuma je poznata po tome što deluje protivupalno. 

Pročitajte još: PČELINJI VOSAK: Evo zašto treba da ga imate u kući i osam načina kako da ga upotrebite!

Vatreni oksimel

Ovo piće je sladak tonik koji podstiče imunološki sistem sa moćnim sastojcima koji su poznati po svojim svojstvima stimulacije imunološkog sistema: jabukovo sirće, beli luk, ren, đumbir, luk, med i začinsko bilje.

Postoje brojne varijacije ovog koncepta, na primer ono što obično koristim kada osetim blagu iritaciju grla: med sa pasiranim čenom belog luka i biberom. Originalni recept napravila je Rouzmari Gladstonun 1970 -ih. NJena vizija je bila da nauči umetnost razmišljanja o hrani kao leku. Vatreni napitak potiče iz klase tonika oksimela Grka i Perzijanaca koji su u svom najosnovnijem obliku sirće i med. „Oki“ = kiselina i „mel“ = med.

Koje su prednosti vatrenog oksimela?

  • Jabukovo sirće je odlično sredstvo za varenje
  • Ren je moćan protiv zagušenja sinusa
  • Đumbir pomaže pri varenju, mučnini i infekcijama
  • Beli luk je antimikrobni i antibakterijski
  • Luk je sličan belom luku
  • Biber pomaže u stimulaciji imunološkog sistema
  • Med deluje umirujuće i protivupalno
  • Ako koristite sirovi med, on ima svoje antibakterijske osobine

Recept

Sastojci:

  • 1/2 šolje tanko naseckanog đumbira
  • 1/2 šolje oljuštenog, svežeg rena, naseckanog na kockice
  • 1 glavica belog luka, čenovi zdrobljeni i narendani
  • 3 grančice ruzmarina
  • 2 čili papričice prepolovljene po dužini
  • 1 kašičica bibera u zrnu
  • 2 štapića cimeta
  • 1 limun isečen na komade
  • 1/2 narandže, isečene na komade
  • 2 šolje jabukovog sirćeta
  • 1/2 šolje meda

Stavite đumbir i ren na dno 1-litarske tegle ili slične staklene posude koja se može zatvoriti. Dodajte beli luk, ruzmarin, čili, biber u zrnu, cimet; zatim dodajte komadiće limuna i narandže, pritiskajući nadole da se sastojci sabiju. Dodajte sirće, dodajući još po potrebi da potpuno potopite sastojke i napunite teglu. Zatvorite teglu (ako koristite metalni poklopac, stavite komad papira između tegle i poklopca da biste sprečili korozivnu reakciju sa sirćetom). Čuvati na hladnom i tamnom mestu, mućkajući nekoliko sekundi svaki dan ili dva, najmanje 3 nedelje i do 6 nedelja.

Procedite kroz gazu ili sitno sito; odbaciti čvrste materije. Umešajte med. Čuvati u zatvorenoj ambalaži u frižideru do 1 meseca.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU