Idealno vreme za spremanje KOMPOTA: Uživajte u slatkom VOĆU tokom cele godine (RECEPT)

Aleksandra Kolarevic

03. 09. 2021. 000000 09:00

foto: Printskrin/Jutjub/Bokina kuhinja

Uz samo četiri sastojka možete spremiti omiljenu slatku zimnicu koja će vam valjati za pripremu raznih poslastica tokom godine.

Kupite kajsije, dunje, šljive, breskve, kruške ili višnje, i pripremite poklopce i tegle.

Pročitajte još: PEČURKE ne treba nikad prati, ali zato BANANE i MANDARINE DA: Znate li koje SVE namirnice moraju "pod vodu" pre upotrebe?

Pored jednog kilograma omiljenog sezonskog voća, za pripremu kompota će vam trebati:

- pola kesice limuntusa

- litar vode

- 4 do 6 kašika šećera (u zavisnosti od toga koliko volite slatko)

Pre spremanja kompota, potrebno je da sterilišete tegle, i da obratite pažnju na poklopce, koji moraju biti "zdravi" - ne smeju imati ogrebotinu, niti rđu, i moraju dobro da prianjaju za teglu.

Priprema:

Voće dobro operite i proverite da li je "zdravo" - na sebi ne sme da ima tačkica, ili nekih drugih znakova truljenja. Ukoliko ima, odstranite takve delove.

Očistite ga od koštica i iseckajte - kruške i breskve na četvrtine, kajsije, šljive i višnje na polovine.

U litar vode rastvorite limuntus i šećer.

Voće poslažite u tegle i prelijte pripremljenom vodom. Potom zatvorite teglu i proverite da li tečnost curi - ako ne curi, možete kuvati kompot ali ako curi, promenite teglu.

Kuvanje kompota:

Stavite krpu na dnu duboke šerpe, naređajte tegle i izmđju njih takođe stavite krpu, kako bi sprečila lupanje tokom kuvanja. Nalijte vodom do vrha tegle i stavite na šporet.

Kad voda počne da vri, kuvajte najviše pet minuta, zatim isključite i ostavite tegle tako u vodi da odstoje dok se voda skroz ne ohladi.

Najbolje bi bilo da odstoje preko noći. Potom ih odložite na hladno i tamno mesto na kojem inače držite zimnicu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU