Oglas
· · Komentari: 0
ZIMNICA

Kako da pravilno sterilišete TEGLE i POKLOPCE? Evo koliko minuta treba da budu u ključaloj vodi!

Nakon obilne berbe iz bašte, često se nađemo u situaciji da imamo previše hrane. Zato je konzerviranje hrane fantastična opcija.

1629015985_Depositphotos_479958966_xl-2015.jpg
FOTO: Depozit
Oglas

Pripremimo voće i povrće za dugotrajno skladištenje kako bismo mogli uživati u letnjem voću i povrću u našim omiljenim receptima.

Neophodno je znati kako sterilisati tegle i poklopce za konzerviranje kako bismo bili sigurni da ćemo pronaći ukusnu, neiskvarenu hranu kada otvorimo tegle.

Pročitajte još: Kako da PRAVILNO zamrznete paprike? Trik sa TEPSIJOM koji sigurno niste znali!

Šta vam je potrebno za sterilizaciju tegli?

  • Staklene tegle bez poklopaca i prstenova.
  • Posuda za ključalu vodu.
  • Hvataljka.

Operite tegle čistom vodom sa deterdžentom. Čiste tegle stavite u lonac, sa otvorom na gore, tako da voda bude nekoliko centimetara iznad vrhova tegli. Zagrejte vodu do ključanja. Uključite tajmer kada voda počne da ključa. Prema Američkom Nacionalnom centru za čuvanje hrane u domaćinstvu, na manje od 300 metara nadmorske visine, teglama je potrebno deset minuta u ključaloj vodi. Dodajte minut za svakih dodatnih 300 metara nadmorske visine. Kada se sterilišu, osušite ih jednu pojednu.

Za sterilizaciju tegli u pećnici, stavite ih u rernu na oko 100 stepeni Celzijusa, dvadeset minuta. Da biste sterilizovali tegle u mikrotalasnoj pećnici, navlažite tegle i uključite mikrotalasnu na visoku temperaturu jedan minut.

Foto: Depozit

Sterilizacija poklopaca

Naravno, nije dovoljno očistiti tegle. Svaki deo tegle za konzerviranje koji dođe u kontakt sa hranom mora biti bez zagađivača, a to uključuje poklopce za konzerviranje i zavrtnje. Nikada ne kuvajte poklopce zajedno sa praznim teglama jer ih možete iskriviti i ispucati, što će sprečiti pravilno zatvaranje i ostaviti vam zagađenu hranu.

Možete koristiti istu toplu vodu koju ste koristili za sterilizaciju tegli kako biste poklopce i prstenove očistili od klica. Pustite da se voda ohladi, a zatim pomoću klešta dodajte prstenove i poklopce u vodu. Pratite iste vremenske smernice kao i kod tegli, sa potapanjem od najmanje deset minuta i dodatnim minutom za svakih dodatnih 300 metara nadmorske. Po isteku vremena, kleštima uklonite poklopce i prstenove iz vode koja ključa.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUK

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas