Bogati su vitaminom E, pozitivno utiču na pritisak, malo kalorija... Zašto BADEMI treba da se nađu na našem tanjiru?

Kristina LJubisavljević

06. 10. 2021. 000000 16:00

Foto: Deposit

Bademi su veoma hranljivi i bogati zdravim mastima, antioksidansima, vitaminima i mineralima. Imaju veliku količinu hranljivih materija, a predstavljaju jestivo seme drveta badema. Poreklom su sa Bliskog istoka, a prodaju se sirovi ili pečeni. Takođe se koriste za proizvodnju bademovog mleka, ulja, maslaca, brašna ili marcipana.

Šaka badema ima 161 kaloriju i 2,5 grama svarljivih ugljenih hidrata.

Bademi su puni antioksidanata

Bademi su odličan izvor antioksidanata. Antioksidansi pomažu u zaštiti našeg organizma oksidativnog stresa, a time nas šitit od brojnih zdravstvenih probelma.

Bademi su bogati vitaminom E

Vitamin E je porodica antioksidanata rastvorljivih u mastima. Ovi antioksidanti imaju tendenciju da se nakupljaju u ćelijskim membranama u telu, štiteći ćelije od oksidativnih oštećenja. Bademi su među najboljim svetskim izvorima vitamina E, piše Healthline.

Pročitajte još: TRI odlična razloga zašto svaka žena posle 40. treba redovno da jede smokve

Kontrolišu šećer u krvi

Imaju malo ugljenih hidrata, ali puno zdravih masti, proteina i vlakana. To ih čini savršenim izborom za osobe sa dijabetesom. Još jedna blagodat badema je njihova izuzetno velika količina magnezijuma. Magnezijum je mineral uključen u više od 300 telesnih procesa, uključujući i kontrolu šećera u krvi.

Snižavanje krvnog pririsk

Magnezijum u bademima može dodatno da pomogne u snižavanju nivoa krvnog pritiska. Visok krvni pritisak jedan je od vodećih pokretača srčanog udara. Nedostatak magnezijuma snažno je povezan sa visokim krvnim pritiskom.

Konzumiranje badema smanjuje glad,

Bademi imaju malo ugljenih hidrata, a bogati su proteinima i vlaknima. Poznato je da i proteini i vlakna povećavaju osećaj sitosti. Ovo može da vam pomogne da jedete manje kalorija.