Oglas
· · Komentari: 0

Kako ishrana utiče na mentalno zdravlje dece? Evo koliko voća i povrća treba da pojedu

Zdrava ishrana je ključna za razvoj, rast i hormonski status organizma.

1633114423_Depositphotos_62051095_S.jpg
Foto: Deposit
Oglas

Povećan unos voća i povrća povezan je sa boljim mentalnim zdravljem kod dece, prema najnovijoj studiji izvršenoj u Velikoj Britaniji.

- Veza između ishrane i mentalnog zdravlja kod dece i odraslih nije u potpunosti razjašnjena, dok se odnos ishrane i fizičkog zdravlja prilično jasno razume - ističu autori studije.

Naučnici su tokom studije analizirali su 7 570 srednjoškolaca i 1 253 mališana u osnovnoj školi. Pokazali veliku povezanost između ishrane i mentalnog zdravlja kod starije dece, dok se veza kod mlađe nije naročito pokazala, verovatno zbog malog uzorka.

Pročitajte još: Španski magazin predložio je roditeljima imena: Branko, Goran, Milivoje, Lenka...

Ispostavilo se da pet ili više porcija voća ili povrća znatno utiče na mentalno zdravlje u odnosu na 3-4 ili 1-2 porcije. Deca koja su imala pet i više zdravih obroka imala su bolji rezultat mentalnog zdravlja za 3,73. Pored toga, ispostavilo se da deca koja ne doručkuju i ona koja piju energetska pića imaju rezultat za 2,73 i 3,14 jedinica. Deca koja su od kuće nosila ručak takođe su imala bolje rezultate.

- Zdrava ishrana je ključna za razvoj, rast i hormonski status organizma, sa direktnim efektima na biološke procese, poput oksidativnih, zapaljenskih, ali i na imunitet i rad mozga - ističu autori studije. Dodali su, takođe, da nezdrava hrana uzrokuje zapaljenja, otežanu borbu sa depresijom. Ispostavilo se da nedovoljan unos magnezijuma, folata i cinka ima vezu sa depresijom, dok se manjak n-3 masnih kiselina povezuje sa anksioznošću.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas