Četiri namirnice ne ostavljamo za kasnije i podgrevanje: Nakon nekog vremena postaju neadekvatne, pa čak i opasne

Kristina LJubisavljević

27. 10. 2021. 000000 08:00

Foto: Pixabay

Postoje namirnice koje nisu namenjene da se čuvaju i podgrevaju, tako da bi trebalo da kada ih spremamo računamo na to da ih pojedemo odmah po završetku prirpeme.

Različiti su razlozi zbog kojih ih ne treba da ih odlažemo u frižider.

Koju hranu ne treba podgrevati?

Rižoto

Bilo koja vrsta sosa na bazi kreme može brzo da se pokvari u frižideru, konzistencija postaje „lepljiva“, a bakterije se nakupljaju.

Pržena hrana

Hrana koja je pržena u ulju nakon vremena provedenog u frižideru dobija novu teksturu, postaće suva, pa je treba izbegavati kao naknadno jelo.

Pečurke

Pečurkama je zbog velikog prisustva proteina rok trajanja nakon spremanja ograničen. Brzo se kvare, pa ih ne treba čuvati duže od 24 časa.

Spanać i celer

Spadaju u jedno od najzdravijih povrća, ali i opasnih za podgrevanje. Kada spanać odstoji količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom spanaću pretvaraju u nitrite. U organizmu se spajaju s aminima i stvaraju visoko opasne spojeve koje nazivamo nitrozoaminima. Dakle, spanać jedemo odmah kada ga i spremimo.