Brzi test ZDRAVLJA: Koliko dugo možete da stojite na JEDNOJ NOZI?

Aleksandra Kolarevic

29. 10. 2021. 000000 19:00

Foto: Printskrin/Jutjub/MadFit

LJudi koji redovno vežbaju i koji su u kondiciji, uvek mogu da stoje duže na jednoj nozi, što stručnjaci dovode u vezu i sa očekivanom dužinom života.

Ako ne možete da stojite na jednoj nozi barem 20 sekundi, čak i ako ste generalno zdravi, to može da ukaže na povećan rizik od oštećenja sitnih krvnih sudova u mozgu.

Pročitajte još: Lek za NESANICU: Jednostavna JOGA vežba koja će vam pomoći da brzo utonete u SAN

Odradite ovaj kratak test, i proverite šta vam telo poručuje.

Ukoliko počnete da se ljuljate i osetite da ćete da padnete, ovako kratko stajanje na jednoj nozi može biti znak upozorenja na ugroženo zdravlje pa čak i opasnost od Parkinsonovu bolest, moždani udar ili Alchajmerovu bolest.

Još neka izmenjena stanja ljudskog organizma dovode do gubitka snage i ravnoteže koji su ključni za stajanje na jednoj nozi - na primer, trudnoća ili menopauza. Jak uticaj imaju i psihološki faktori, na primer, stres zbog odlaska u penziju ili neke teške medicinske dijagnoze.

Lekari ipak upozoravaju da je najvažnije da rezultate ovog prostog testa shvatimo kao podsticaj da što pre počnemo da se bavimo nekom fizičkom aktivnošću, jer vežbanje i aktivnost i te kako utiču na zdravlje, kao i kvalitet života.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU