Oglas
· · Komentari: 0
FITNES

Stručnjaci objašnjavaju zbog čega treba VEŽBATI i tokom CIKLUSA

Trening tokom onih dana može povoljno uticati na hormone, kao i na bolove u telu.

1632829666_people-2557460_1920.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Iako mnogim ženama oni dani u mesecu teško padaju, i verovatno bi ih da mogu "prespavale" ušuškane u krevetu, stručnjaci ipak preporučuju fizičku aktivnost i tokom ciklusa.

Naime, fizička aktivnost povoljno utiče na organizam, kao i na um, što je posebno važno tokom ciklusa, kada su hormoni u disbalansu. Takođe, treniranje tokom menstruacije pomoći će telu da se lakše izbori sa grčevima i bolovima.

Pročitajte još: Treneri savetuju kako da izračunate koliko VODE treba da popijete posle TRENINGA

Tokom onih dana u mesecu progesteron i estrogen su na veoma niskom nivou, što dovodi do toga da se osećamo umorno i slabo.

Ipak, izbegavanje fizičke aktivnosti neće sačuvati našu energiju. Ukoliko ne želite da radite zahtevne vežbe, možete napraviti modifikaciju i prilagoditi trening svojim potrebama.

Foto: Piksabej

Šta dobijate vežbanjem tokom onih dana?

Ukoliko imate simptome PMS-a nekoliko dana pre menstruacije konstantni laganiji treninizi, poput aerobika, pomoći će vam da ublažite ove bolne i nezgodne simptome.

Pored toga, treninzi povećavaju nivo endorfina, što dovodi do boljeg raspoloženja nakon vežbi, čak i kad su ini dani u pitanju.

Ukoliko pak imate jake bolove tokom ciklusa, redovne šetnje će vam pomoći da umanjite neprijatnost u stomaku.

Kako treba trenirati tokom ciklusa?

Idealni treninzi tokom ovih dana u mesecu su joga i pilates, koji doprinose osveženju tela i prikupljanju energije u mišićima, kao i momentalnom poboljšanju raspoloženja.

Joga je sjajna za regulaciju grčeva i neprijatnih probadanja u stomaku. Osim toga, ona doprinosi oslobađanju napetosti u grudima, kao i istezanju zgrčenih mišića.

Foto: Piksabej

Naravno, tu su i aerobik i kardio treninzi, koje bi trebalo raditi i tokom menstruacije, ali smanjenim intenzitetom, jer na taj način štitite pluća koja su malo slabija na početku ciklusa.

Ukoliko radite uglavnom vežbe snage, najbolje bi bilo zameniti ih laganijim aerobikom na početku ciklusa. Ukoliko ne želite da odustanete od treninga snage, možete ih smanjiti tako što ćete ih kombinovati sa laganim kardio treningom u prvim menstrualnim danima.

Ukoliko vam normalan trening stvara neprijatnost i osećate bol, odmorite se 2-3 dana od treninga, a ako nemate nikakvih problema da radite i treninge snage, možete nastaviti da trenirate normalnim tempom.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas