Kako da odložimo pojavljivanje BORA OKO OČIJU? Ishrana bi mogla da pomogne

Kristina LJubisavljević

02. 11. 2021. 000000 19:30

Foto: Deposit

Bore oko očiju

U svemu, pa i u ovome, važni su ishrana i životne navike. Na primer, cigarete povećavaju oksidativni stres i utiče na proizvodnju kolagena, uzrokujući prevremeno starenje kože. Fine linije oko očiju su prve bore koje se pojavljuju na licu osobe. Jedan od razloga je taj što je koža u ovoj oblasti oko 40% tanja u poređenju sa kožom na ostatku tela. Pokreti i izrazi lica takođe igraju ulogu.

Antioksidanti

Vitamin A, vitamin C i drugi antioksidanti mogu da supore starenje i poboljšaju zdravlje kože.

Karotenoidi štite vašu kožu od ultraljubičastog (UV) zračenja. To uključuje beta-karoten, retinol, likopen i druge derivate vitamina A i mogu se naći u većini voća i povrća. Dijeta prilagođena koži takođe treba da uključuje polifenole, klasu antioksidanata koji mogu da smanje zapaljenje kože izazvano UV zračenjem i odložiti starenje. Još jedan ključni nutrijent je koenzim Q10, supstanca slična vitaminu koja se bori protiv oksidativnog stresa. Prirodno se javlja u masnoj ribi, integralnim žitaricama i mesu, ali je takođe dostupan u obliku dodataka, pie The List.

Esencijalne masne kiseline, kurkumin, resveratrol i biljni ekstrakti, kao što su apigenin i silimarin, takođe pokazuju antioksidativna svojstva i svojstva protiv starenja. Ovi hranljivi sastojci se nalaze u svežem voću, lisnatom zelenilu, orašastim plodovima, semenkama, zelenom čaju i drugoj celoj hrani.