VELIKO NE! Zašto nikada ne bi trebalo da ČUPATE SEDE VLASI, prema frizerima

Jovana Pejinovic

05. 11. 2021. 000000 11:40

Foto: Shutterstock

Istina je da svi postajemo sivi u nekom trenutku u životu. Dok su sede dlake u manjini, samo jedan pogled na nju pokreće unutrašnji instinkt da je odmah iščupate. Sada, opšte prihvaćeno verovanje je da ako je počupate, mnogo više sivih će uslediti za njom.

Pročitajte još: KAKO SE RANIJE NISMO SETILE? Devojka pokazala kako da se zagrejete ako nosite suknju zimi i ODUŠEVLJENI SMO jednostavnim trikom (VIDEO)

Ako ste serijski čupač, ponovljena 'trauma čupanja' može čak izazvati infekciju, stvaranje ožiljaka i ćelave mrlje

Ovo je zapravo mit—ono što uradite jednoj dlaci ne može se širiti kao zaraza. Okolne dlačice neće pobeleti sve dok pigmentne ćelije njihovih sopstvenih folikula ne umru, tvrde frizeri.

Pa, čemu sva panika oko čupanja sede kose?

Skoro da nema koristi od privremenog odlaska sivog pramena; u stvari, postoje i gore posledice. Postoji samo jedna dlaka koja može da raste po folikulu. Kada vaš pramen posedi ili pobeli, pigmentne ćelije u folikulu koji okružuje kosu su već umrle.

Drugim rečima, čupanjem sede vlasi dobijate samo novu sedu kosu na njenom mestu, tako da je svako čupanje prilično besmisleno jer jednostavno odlažete neizbežno.

Na duge staze, zapravo činite više štete nego koristi, pošto čupanje može traumatizirati folikul dlake, a možete oštetiti folikul do tačke u kojoj više neće rasti dlaka.

"Trauma čupanja"

Ako ste serijski čupač, ponovljena 'trauma čupanja' može čak izazvati infekciju, stvaranje ožiljaka i ćelave mrlje. Na kraju, ovo će stvoriti izgled gubitka kose i tanje kose. 

Frizeri se slažu da je najbolja stvar koju možete učiniti ako primetite sedu kosu da je ignorišete – to se na kraju desi i najboljima od nas – ili da je obojite u prvobitnu boju. Ako postoji sivi pramen kojeg se apsolutno morate rešiti, vrlo pažljivo ga odrežite umesto da ga čupate. I naravno, uvek to možete da prihvatite. Na kraju krajeva, ima mudrosti u godinama, pa smatrajte te istaknute pramenove krunom mudrosti.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUK