Savršenstvo iz rerne! Evo kako da pripremite PEČENI KESTEN u svom domu (RECEPT)

Kristina Malešević

07. 11. 2021. 000000 16:30

Foto: Shutterstock

Miris pečenog kestena koji se širi kućom najčešće dovodi u vezu sa zimskim praznicima, ali u ovom prelepom ukusu može se uživati tokom cele godine. Odličan ukus prate podjednako dobra svojstva koja su se pokazala kao veoma korisna za zdravlje. Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim nivoom masti, i jedini sadrži vitamin C.

Pročitajte još: TRAGEDIJA: Popularna pevačica preminula u 48. godini

Sadrže vitamine A i C, ali i B grupe, ali i važne minerale poput kalijuma i fosfora, i u manjim količinama kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar i mangan. Budući da je kesten bogat kalijumom, a ne sadrži baš mnogo natrijuma, preporučuje se u dijeti bolesnika sa bubrežnim i krvnim oboljenjima.

Pročitajte još: STAV ŠMEKERA: Da li prepoznajete glumačku legendu? 80-ih je plenio svojom harizmom, a devojke su LUDELE ZA NJIM (FOTO)

Sastojci za pripremu pečenog kestena:

  • pola kilograma kestena
  • malo soli
  • voda

Priprema:

Uključiti rernu da se greje na 220 stepeni i to samo gornji grejač. Rešetku podići što više. Svaki kesten zarezati reckavim nožem po sredini.  Preliti hladnom vodom, malo posoliti i staviti na ringlu, samo da proključa. 

Čim proključa, skloniti sa ringle, odliti i baciti vodu, a kestenje preručiti u tepsiju, da bude u jednom sloju. Staviti ih u rernu, i peći oko 25 minuta na 220 stepeni.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU