· · Komentari: 0
ZDRAVE ŽIVOTNE NAVIKE

LEŠNIK: Najbolji saveznik za gubitak KILOGRAMA i jačanje zdravlja, ali SAMO u ovim količinama

Bogatstvo kalcijuma i magnezijuma reguliše kontrakciju srčanog mišića i na taj način smanjuje mogućnost infarkta i drugih oboljenja izazvanih nepravilnim radom srca...

1619130117_Depositphotos_6315627_s-2019.jpg
Foto: Depositphotos

Lešnik je jedna od najzdravijih namirinica koje su nam dostupne,  istovremeno lako uklopiva sa drugim namirnicima i jedan od glavnih sastojaka u velikom broju jela, a i od ogromnih benefita za zdravlje. 

Pročitajte još: Azaleja - predivno cveće koje raste u očaravajućim bojama (FOTO)

U narodnoj medicini od lešnikove kore pravi se čaj od kojeg se prave oblozi za otvorene rane nastale od proširenih vena na nogama. Čaj je dobar i kao lekovito sredstvo protiv proliva, a koristi se i za lečenje hemoroida.

Bogatstvo kalcijuma i magnezijuma reguliše kontrakciju srčanog mišića i na taj način smanjuje mogućnost infarkta i drugih oboljenja izazvanih nepravilnim radom srca...
Zdrav način života
Zdrav koncept ishrane podrazumeva treninge u kombinaciji sa zdravom ishranom, a lešnik predstavlja namirnicu koja je savršeno uklopiva sa planom ishrane i treninga koji bi bio najoptimalniji za vaš način života, i idealna za ljude koji žele zdravije i pravilnije da se hrane, a sa pravljenjem zdravog plana ishrane možete početi odmah!

Lešnik je bogat nezasićenim mastima koje su korisne za kardiovaskularni sistem. Velika koncentracija oleinske kiseline u ovim mastima snižava LDL, odnosno loš holesterol. Bogatstvo kalcijuma i magnezijuma reguliše kontrakciju srčanog mišića i na taj način smanjuje mogućnost infarkta i drugih oboljenja izazvanih nepravilnim radom srca.

Pročitajte još: Kako da negujete SOBNO CVEĆE u PROLEĆE: Ispoštujte ova 4 koraka i biljke će vam biti zdravije i lepše nego ikada

Oko sto grama lešnika može da zadovolji 86 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina E. Studije su pokazale da nas pomenuti vitamin štiti od brojnih kožnih oboljenja. Budući da je leto na pomolu, prete nam štetni efekti ultravioletnog zračenja, opasnost od pojave raka kože i preuranjenog starenja, a kao prevencija pomoći će nam upravo hranjljiva svojstva ovog jezgrastog voća.

Masnoća iz orašastih plodova

Pročitajte još: Ukoliko ste ALERGIČNI nabavite neke od OVIH biljaka! Pomoći će vam da više ne KIJATE i normalno dišete! (FOTO)

Masnoća iz orašastih plodova ne deblja kako se misli, a to su potvrdila ispitivanja u Centru za istraživanje studije u Los Anđelesu. Dobrovoljci su osim obroka svakoga dana kroz četiri nedelje dobijali 100 grama lešnika. U poređenju sa kontrolnom grupom, oni nisu povećali svoju telesnu težinu.

Većina nutricionista se slaže da je umerena količina orašastog voća dnevno ili 150 grama nedeljno poželjna, posebno ako njome nameravate zameniti masne grickalice.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.