Najčešći je izbor, ali nije uopšte ZDRAV: Doručak koji uništava IMUNITET

Aleksandra Kolarevic

01. 01. 2022. 000000 08:00

Foto: Piksabej

Lekari uvek posebno upozoravaju na važnost doručka i njegovog sastava a, pre svega, na količinu šećera i drugih ugljenih hidrata koje ujutru konzumiramo.

"Suviše često se za doručak jedu pahuljice, palačinke, krofne, lisnato testo, sve namirnice koje obiluju šećerom", upozorava dr Kortni Danđelo.

Pročitajte još: Idealno za MRŠAVLJENJE: Stručnjaci otkrili koja je kaša NAJZDRAVIJI izbor za doručak

"Dodajte tome šećer u kafi, onaj kojim pospemo ovsenu kašu ili ga ona već sadrži, pa i veću količinu slatkog voća i dobićete opasnu količinu koja ugrožava naš imuni sistem." 

Ako se vaš doručak bazira na hrani nabavljenoj u pekari, pa čak i prodavnici zdrave hrane, velika je verovatnoća da nemate dovoljno proteina u njemu.

"Treba svakog jutra obezbediti organizmu dovoljno belančevina - bilo iz jaja, mlečnih proizvoda ili tofua ako ste vegetarijanac", objašnjava dr Danđelo.

Doručak mora da sadrži i dovoljnu količinu vitamina C, kao i antiupalnih sastojaka. Zato se preporučuje sok od pomorandže - obavezno bez dodatog šećera - ali dobra ideja je i da popijete limunadu.

Takođe, vitamin D je obavezan od ranog jutra,  bez obzira na to da li ćete kombinovati hranu u kojoj ga ima, ili uzeti suplement.

Za kraj, najgore što možete da pojedete za doručak je "fast food" - brza hrana koja sadrži velike količine soli - takođe opasne za imunitet. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU