Oglas
· · Komentari: 0
HIDRATACIJA

Šta se dešava u telu ako popijete ČAŠU VODE čim USTANETE?

Postoje brojni zdravstveni benefiti ako dan započinjete čašom vode

1640274562_glass-g5ee8f7e41_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Kao što već svi znamo, hidratacija je ključna za pravilno funkcionisanje našeg tela, a ispijanje vode ima i kratkoročne i dugoročne benefite po naše zdravlje.

U toku dana stručnjaci savetuju da popijemo oko dve litre vode, a s ovim ritualom bi trebalo početi odmah čim se probudimo.

Iako, čim se probudimo, uglavnom svi pomislimo na kafu, a zapravo bi trebalo prvo popiti dve čaše vode. 

Zdravlje kože

Voda pomaže našem telo da se brže oslobodi toksina, a samim tim i naša koža postaje zdravija i sjajnija. Studije su pokazale da ispijanje vode ujutro poboljšava cirkulaciju i utiče na stvaranje novih ćelija, dok manjak vode u organizmu s druge strane utiče na pojavu bora i dubljih proširenih pora.

Višak kilograma

Pored toga što ispijanjem vode bivamo manje gladni i nemamo „napade gladi“, ispijanje vode ujutro pomaže telu da izbaci toksine, a u isto vreme, pokrećemo i rad creva.

Pročitajte još: Da li hidratacija utiče na KVALITET SNA?

Ubrzavanje metabolizma

Ispijanje vode na prazan stomak ubrzava metabolizam za 24%. A ubrzavanjem metabolizma naš digestivni trakt brže vari hranu. Isto tako, voda pročišćava creva, zbog čega će organi lakše apsorbovati nutrijente iz hrane.

Zdravija kosa

Da li ste znali da 25% težine jedne vlasi čini upravo voda? A kada smo dehidrirani, kosa postaje krhka i tanka. Još jedan razlog da ispijamo vodu odmah ujutru je zdravija i jača kosa.

Ublažavanje gorušice

Gorušica može da uzrokuje povećanje kiseline u želucu, kao i refleks kiseline u jednjaku, a ispijanje vode ujutru vraća kiselinu u stomak. Isto tako, kada dođe vreme za doručak, nećete osetiti simptome gorušice.

Zdravlje bubrega i bešike

Kiselina može da utiče i na pojavu kamenja u bubregu. Samim tim, voda sprečava ovu pojavu jer čisti bubrege. Isto tako, ispijanje vode pomaže telu da izbaci toksine koji utiču na upalne procese u bešici.

Jači imuni sistem

Voda na prazan stomak balansira limfni sistem, a stabilan limfni sistem jača imuni sistem.

                            Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas