NOVOGODIŠNJE praznike ne možemo zamisliti bez KANDIRANIH jabuka! Evo kako da ih pripremite na starinski način (RECEPT)

Kristina Malešević

30. 12. 2021. 000000 18:30

Foto: Profimedia

Nekada su jabuke umočene u otopljeni, karamelizovani šećer bile glavna dečija poslastica, naročito za vreme vašara i u vreme Božića. Da bismo se podsetili kako je to nekada izgledalo predstavljamo vam fantastičan recept za karamelizovane jabuke.

Pročitajte još: Da li je i vama ovo previše DETINJASTO: Paparaci uslikali Dženifer Lopez, a jedan detalj oko njenog vrata NIKO NIJE OČEKIVAO (FOTO)

Sastojci za karamelizovane jabuke:

  • 10 manjih jabuka
  • 100 mililitara vode
  • 500 grama šećera
  • kašičica meda
  • pola kašičice sirćeta
  • jestiva, crvena boja
  • štapići (kao za ražnjiće)

Priprema karamelizovanih jabuka:

 
 
 
 

Prikaži ovu objavu u aplikaciji Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

@satislord je podelio/la objavu

Operite i dobro osušite odabrane jabuke. Stavite ih blizu šerpe u kojoj ćete topiti šećer i nabodite ih na štapiće. Pripremite sa strane tepsiju u koju ćete staviti papir za pečenje ili je samo premažite uljem.

Pročitajte još: Nakon što su joj roditelji pronađeni mrtvi u domu, oglasila se popularna glumice: "Želim privatnost da tugujem"

U šerpu sipajte vodu, šećer, med i sirće i kuvajte na umerenoj vatri dok se šećer potpuno ne rastvori. Ako niste sigurni kada je ova faza kuvanja sirupa gotova, uzmite malo sirupa na kašičicu i zaronite je u čašu hladne vode. Ako se tom prilikom stvaraju šećerne niti (šećer koji se razvlači kao otopljeni sir) onda je masa spremna za dalju obradu. Zatim dodajte crvenu boju za hranu i mešajte dok se masa ne izjednači.

Ukoliko želite tamniju crvenu nijansu tada je potrebno dodati i više boje. Umačite pripremljene jabuke, jednu po jednu, u karamel sirup, slažite ih u tepsiju i ostavite da se ohlade.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU